JACIMENT ROSER

CUP i Comuns instaran al Govern de la Generalitat a declarar el jaciment del Roser com a Bé Cultural d’Interès Nacional

  • Diputades de la CUP i En Comú Podem visiten el jaciment del Roser

  • Les parlamentàries demanaran la modificació de la Llei de Patrimoni Cultural

Representants de la Plataforma, de la CUP i Comuns de Calella han ensenyat les restes romanes del Roser a les tres diputades. Ho han hagut de fer des de fora de l'àrea excavada perquè, segons el govern municipal, les obres ja s'han iniciat.

Dolors Sabater (CUP), Aina Vidal (Unidas Podemos) i Jéssica González (ECP) escoltant les explicacions del portaveu de la Plataforma

  • Els grups parlamentaris de la CUP i En Comú Podem demanaran al Departament de Cultura que iniciï els tràmits per protegir el jaciment del Roser com a Bé Cultural d'interès Nacional. Aquesta via aturaria les obres de construcció del supermercat al damunt.

2021-07-23T18:04:31+01:0023/07/2021|

Les diputades de la CUP Dolors Sabater i d’En Comú Podem, Jéssica González, acompanyada d’Aina Vidal, diputada al Congrés per Unidas Podemos han volgut visitar la zona del jaciment del Roser que està al descobert al solar on s’ha de construir el supermercat Aldi.

Les parlamentàries no han pogut entrar dins el recinte, ja que el govern municipal no els ha donat permís. Amb tot han pogut veure, des de fora, la zona excavada i les restes arqueològiques que han quedat al descobert així com les zones que s’han buidat per a col·locar-hi les futures columnes de l’edifici que hi ha d’anar al damunt. Representants de la Plataforma per la dignificació de la Vila Romana del Roser, dels Comuns i la CUP de Calella, han acompanyat les diputades.

El govern municipal no ha donat el permís perquè les tres diputades poguessin visitar la zona excavada al·legant que ja s’havien iniciat les obres. El recinte estava tancat, els arqueòlegs ja no hi treballen des de fa uns dies. En el moment que han vingut les parlamentàries, un camió s’ha endut un dels mòduls prefabricats que servien com a espai logístic per l’empresa que ha realitzat les excavacions. L’operari, mentre carregava el mòdul al camió, anava sense casc.

Les dues diputades volen presentar una proposta de ressolució en el sentit d’iniciar els tràmits per declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Sabater (CUP) i González (ECP) formen part de la Comissió de Cultura -de fet Sabater n’és la presidenta-. Les dues, que han escoltat les reivindicacions i les accions que s’han fet des de la Plataforma, coincideixen en el fet que “hi ha una urgència per aturar les obres abans que facin danys irreversibles“. El calellenc Francesc Xavier Ten (Junts) també forma part de la Comissió.

Actualment, el jaciment del Roser és considerat Bé Cultural d’Interès Local pel ple de l’Ajuntament, però encara s’està tramitant. De mentre, el govern municipal ja ha donat el permís d’obres que s’han d’iniciar de forma imminent.

L’inici de la tramitació de BCIN permetrà que s’aturi la construcció del supermercat del damunt. “Malauradament és imminent l’inici de les obres i el temps ens va en contra“, recalca González (ECP). “Insistirem a instar al govern de Calella a atendre aquestes peticions que arriben dels regidors municipals i de la Plataforma si no serà una oportunitat desaprofitada“. Tothom pot instar al Departament de Cultura a declarar BCIN el jaciment del Roser però si qui ho fa és l’Ajutament, llavors la tramitació és més efectiva.

A ningú se li escapa d’analitzar perquè cal una superfície comercial davant les alternatives possibles. A quin preu es farà aquesta gran superfície?“, es pregunta Sabater (CUP). Al seu entendre, considera necessari replantejar alternatives per ajudar a construir un entorn no tan densificat. “No aturar-ho és donar-ho per perdut“, creu.

El Departament de Cultura de la Generalitat està en mans de Natàlia Garriga (ERC) des del passat mes de maig. Les diputades de la CUP i En Comú Podem lamenten que ERC, en l’àmbit local, mantingui una postura neutral davant de la preservació de les restes romanes i demanen al partit “que prengui partit en aquesta causa”.

Aquest compromís com a parlamentàries esperem que serveixi al perquè el govern municipal de Junts per Calella i el PSC s’ho mirin [amb bons ulls] i perquè ERC prengui partit en aquesta causa” ha dit Sabater (CUP) parlant de la declaració de BCIN.

A més, els dos partits parlamentaris promouran la modificació de la Llei de Patrimoni Cultural de Catalunya -que data de 1993-, ja que consideren que aquesta “llei no contempla casos com aquests on el valor singular, emocional i històric pugui ser preservat”, explica González (ECP). “La llei actual té massa escletxes” i no permet, segons Sabater (CUP) assegurar degudament la preservació del patrimoni.

 

Comparteix el contingut!

Go to Top