JACIMENT ROSER

La Plataforma aplaudeix que el debat sobre el futur del jaciment del Roser es traslladi al Parlament de Catalunya

  • Membres de la Plaforma amb les tres diputades i representants de CUP i Comuns de Calella
  • La plataforma surt satisfeta de la visita de les parlamentàries Dolors Sabater (CUP) i Jéssica González (En Comú Podem) després d'anunciar la proposta de declaració d'interès nacional del jaciment. És l'única via per la qual es podrien aturar les obres del supermercat.

2021-07-25T08:13:31+01:00 24/07/2021|

Un dels objectius que s’havia plantejat la Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella, un cop el debat a Calella ja ha estat esgotat, era traslladar-lo al Parlament de Catalunya. Sembla que ha aconseguit l’objectiu, ja que les dues diputades que van visitar el jaciment el divendres passat al migdia van prometre que presentarien una proposta de resolució al Parlament de Catalunya perquè s’iniciessin els tràmits per declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el jaciment del Roser.

La Plataforma esta satisfeta amb l’anunci: “això ha de ser BCIN, i el BCIN implica, si s’obre l’expedient, la paralització automàtica de les obres“, manifestava el seu portaveu, Joan Juhé en roda de premsa. “Tenim un tresor, tenim informació del centre terrissaire, de la vil·la rústica i de la vil·la residencial“. La plataforma coneix de primera mà les excavacions, ja que va poder assistir a les visites que les arqueòlogues van fer amb els partits polítics locals de la CUP i dels Comuns: “sabem que continua cap al sud i cap a l’est i que segons ens diuen, a l’atri, potser ens trobem alguna sorpresa important; sabem que les termes són més importants del que ens pensàvem“, explicava el seu portaveu.

Segons la Llei del Patrimoni Cultural de Catalunya, en el cas que el Departament de Cultura iniciés l’expedient per declarar BCIN la zona del jaciment del Roser portaria a la suspensió de qualsevol llicència concedida per conservar l’espai. Per tant, si les obres del futur supermercat ja haguessin començat, serien paralitzades almenys durant divuit mesos fins que el Departament de Cultura de la Generalitat decideixi com preservar les restes arqueològiques.

La Plataforma busca suports per aconseguir que aquesta declaració d’interès nacional pugui esdevenir una realitat: “reivindiquem aquesta declaració d’interès nacional i cridem a ERC i a Junts perquè s’hi sumin“, afegia Juhé. La Plataforma buscarà les majories al Parlament per aconseguir aquesta fita. “Que abandonin el suport a les modificacions […] per intentar salvar aquest projecte que està mal fet des del començament“, declarava ahir Juhé.

La Plataforma descarta presentar una moció al ple de l’Ajuntament després de la recollida de signatures que s’ha fet a Calella. Consideren que el debat ara ja està al si del Parlament de Catalunya. “Gran part de la població de Calella n’és conscient“.

Mig miler de persones van contestar l’enquesta digital realitzada fa uns dies. Un 70% dels interessats donaven suport al projecte de museïtzació de la Plataforma i el 30% restant al projecte que va presentar el govern municipal i que coincideix amb el projecte presentat per Aldi.

X