PLATJA DE GOSSOS

L’Ajuntament esgota el termini legal per validar els avals de la platja de gossos

  • S'ha acabat el termini legal del consistori per revisar les signatures perquè es faci la consulta popular

  • El grup promotor demana resposta al govern municipal

  • De moment, a cap zona de la platja de Calella hi poden entrar els gossos entre maig i octubre
  • Dos mesos després d'haver presentat les signatures per la consulta sobre la platja de gossos, el grup promotor no ha rebut notícies de l'Ajuntament. El termini legal s'ha esgotat.

2021-07-27T07:14:55+01:00 26/07/2021|

Avui s’ha acabat el temps pel qual l’Ajuntament de Calella podia enviar al grup promotor de la consulta un certificat que validi el recompte oficial de signatures que es van presentar fa seixanta dies.

Els tres ciutadans que van presentar la consulta sobre la platja de gossos van tenir també seixanta dies per reunir, almenys, 1.560 avals. Finalment, en va aconseguir 2.127 amb la mobilització de voluntaris, partits polítics i establiments calellencs. Van registrar els documents el passat 24 de maig.

Des del moment de registrar-se les signatures, els serveis jurídics del consistori tenien, segons la Llei de Consultes Populars, fins a dos mesos per recomptar i validar aquestes signatures. Aquest termini va vèncer el dissabte passat, però al ser un dia inhàbil, realment vencia el dia d’avui dilluns 26 de juliol. El grup promotor no ha rebut resposta.

Per validar les signatures, el departament de secretaria de l’Ajuntament de Calella havia de contrastar les dades presents als fulls de signatures amb el padró d’habitants de la ciutat, el nom i el DNI de les persones signants. Per aconseguir-ho, en dos mesos, calia validar una cinquantena de signatures diàries.

El grup promotor, com que no ha rebut resposta oficial de l’Ajuntament, ha demanat per escrit que se l’informi de com esta el tràmit i quantes signatures s’han validat. També demana saber quina és la previsió que té l’alcaldessa per signar el decret de la convocatòria de la consulta.

Segons la Llei de Consultes Populars no referendàries, l’alcaldessa té noranta dies per fer el decret de convocatòria. I la consulta s’ha de realitzar entre 30 i 60 dies de la data d’aquest decret

Tenint present que l’agost és un mes complicat pels tràmits administratius, amb el calendari a la mà i amb la previsió d’haver aconseguit els avals necessaris, la consulta es podria realitzar entre principis de setembre i abans d’acabar l’any. Però està en mans de l’alcaldessa un cop s’aclareixi si els avals validats sobrepassen el mínim exigit. La consulta es farà a totes les persones majors de 16 anys que no siguin propietàries de gossos censats

Mataró i Premià de Mar ja tenen platja per gossos des d’enguany

Amb una superfície aproximada de 1.000 metres quadrats, la platja de Ponent de Mataró té un espai per als peluts des d’aquest estiu. Ha estat una reivindicació de propietaris de gossos i associacions animalistes. Per entrar-hi cal que els gossos tinguin microxip, estiguin censats i vacunats. Està oberta tot el dia, però la gestió de l’espai pertany a l’Ajuntament de Mataró entre les 10 h i les 20 h. Hi ha una normativa específica. S’han agafat aquest any com a prova pilot.

A Premià de Mar, el consistori també va anunciar que la novetat d’aquest estiu seria l’adequació d’un espai de la seva platja –uns 400 metres quadrats– pels gossos ubicada a la platja de Llevant. Aquesta iniciativa va sorgir dels pressupostos participatius de Premià de Mar.

Al Maresme també hi ha platja de gossos a Pineda de Mar, Malgrat de Mar, inaugurada l’any passat, Canet de Mar i Arenys de Mar i El Masnou. Sant Pol de Mar la va muntar i després la va eliminar.

Cambrils reclama millorar la seva platja de gossos

Precisament, Cambrils ja té una platja per als gossos situada a la riera d’Alforja, però propietaris de gossos reclamen que es millori. Per aquest motiu han motivat una recollida de signatures. Volen que la platja no sigui a la desembocadura d’una riera, ja que està plena de roques, pedres, deixalles i vidres que poden fer mal a les potes dels animals.

Polèmica a Palamós també per la platja de gossos

A Palamós sí que s’han plantejat el debat institucional de tenir un espai a la platja pels gossos, però  se centra en la seva ubicació. Mentre el govern municipal vol ubicar-la en un espai a tocar del port, els propietaris de gossos no ho volen perquè, diuen, està ple de pedres, canyes i on hi ha deixalles. Per aquest motiu els propietaris de gossos s’han constituït en associació i ja han recollit més de 760 signatures en contra, critiquen que se’ls vulgui enviar amb els gossos on ara per ara hi ha un cartell que no recomana el bany i on a més, hi viu una colònia de gats.

X