El certificat COVID per la restauració i l’oci a debat

  • Aplicacions per telèfons permeten verificar l'autenticitat de codis QR de certificats COVID
2021-08-09T19:14:01+01:0009/08/2021|

Fa uns mesos que es va crear el certificat europeu COVID, un certificat orientat a facilitar la mobilitat en el àmbit Europeu.

El certificat en si, que és un codi QR, no porta integrada cap tipus d’informació personal inserida sinó que conté una signatura (un codi molt llarg) que, a través d’un servidor certificat de la Unió Europea, queda validat o no.

Aquest certificat està pensat per ser validat a les fronteres de la Unió Europea ja que aquestes, que són administrades pels Estats sí que tenen ordinadors que poden comprovar aquesta signatura.

Alguns països i comunitats de l’Estat Espanyol s’estan plantejant utilitzar el certificat COVID per poder entrar a certes activitats o a l’interior de locals de restauració. Sense anar més lluny, França ja ho ha implementat per a viatges de llarga distància, per entrar als centres sanitaris, a alguns centres comercials i a bars i restaurants. A l’Estat Espanyol a Galícia sempre que s’implementaran mesures semblants però a Andalusia i Cantabria, la justícia ho ha prohibit.

Però que passa quan aquest certificat s’utilitza per poder entrar a l’oci o a la restauració? Més enllà del debat ètic o legal de la mesura el fet que a casa nostra no estem preparats tècnicament per fer-ho. El certificat està pensat per utilitzar-se en ports  aeroports però no a les entrades d’un restaurant o per accedir als espectacles.

No tenim cap aplicació (tampoc a Catalunya) que validi el codi QR contra el servidor de la Unió Europea que llegeix la signatura digital. De fet, qualsevol persona amb un ordinador i un sistema d’edició d’imatges podria fer-lo i imprimir-lo per accedir a l’entrada d’un restaurant ja que no hi ha cap sistema que en pogués validar la seva autenticitat.

Per posar en marxa una mesura com aquesta, com ha fet França i Galícia, cal que l’administració busqui solucions tecnològiques per validar aquests certificats amb lectors de codis QR. De moment, Catalunya descarta aplicar aquest certificat fins que tothom hagi tingut accés a la vacuna.

Amb tot, si voleu experimentar amb el vostre certificat COVID existeixen de moment tres aplicacions que us podeu descarregar al vostre telèfon mòbil. La validesa del certificat vindrà donat per la legislació vigent en cada moment a cada país

Covid Certificate check (Suissa), per IOS i per Android.

VerificaC19 (Italia), per IOS i per Android.

CovidCheck.lu (Luxemburg), per IOS i per Android.

Comparteix el contingut!

Go to Top