L’Hospital instal·la un sistema de llums per foragitar gavians de la seva teulada
A la cornisa de l'Hospital s'hi poden veure, des de fa uns dies, un parell de llums intermitents
Si algú s’hi ha fixat, cap a la tarda/vespre, a la cornisa de la part més alta de l’Hospital de Calella hi ha dos llums que fan intermitències. Es tracta d’un sistema per foragitar els gavians, unes aus que s’hi han instal·lat.
Consisteix en un sistema de llums i miralls que s’han col·locat a les cobertes de l’edifici de l’Hospital per espantar aquestes aus que han fet nius i hi han criat. Des del centre sanitari expliquen que són especialment agressius en època de cria i amb els nius malmeten les instal·lacions de l’aire condicionat. Tampoc permetien treballar correctament als treballadors de manteniment dels mateixos aparells de climatització i els sistemes de radiocomunicació que té l’Hospital damunt la teulada.
Els gavians són gavines grosses que pesen al voltant d’un quilo i fan entre 55 i 62 cm de llarg; tenen el bec groc amb una zona roja. En època de cria -entre març i abril-, els adults són grisos però ambel cap i les parts inferiors blanques. En principi, són aus marines costaneres però també s’han estès cap al centre de Catalunya. Crien en colònies i defensen molt activament la posta.
Per foragitar-los, incideixen llums sobre miralls que van reflexant feixos de llum a la mateixa teulada, d’aquesta manera aquestes aus s’espanten i deixiden no anidar en aquest espai. L’Hospital assegura que ha pres aquesta mesura per ser un sistema inofensiu i segur.
Els gavians mengen la matèria orgànica mal reciclada que es llença als abocadors o en àrees on hi ha deixalles i escombraries. Són aus depredadores que poden capturar coloms, ocells i cries de gat per alimentar-se. No són perillosos per les persones, però en època de cria fan vols en picat de forma amenaçant i criden molt.
Experts consultats per CALELLA COMUNICACIÓ expliquen que són aus intel·ligents, que aprenen i s’adapten ràpidament; sobretot per necessitat. Destaquen que el sistema més eficaç per foragitar-los és reproduint, de forma artificial, un crit d’alarma de la seva mateixa espècie amb uns altaveus. El sistema d’incidir llums sobre miralls funciona mentre sigui aleatori, si el reflexe de la llum que reben és previsible no funcionarà.
Precisament fa uns dies, un seguidor de les xarxes socials explicava que tenia un gavià al terrat de casa seva i que va trucar a l’Ajuntament per informar-se del què havia de fer. L’Ajuntament el va derivar a la Policia Local que, per la seva part, tampoc hi va poder fer res. Els veïns van poder foragitar l’au i, expliquen, no hi ha tornat.
Hi ha municipis força preocupats amb la presència d’aquestes aus, sobretot quan hi ha l’època de cria. Altres ajuntaments tenen contractat un servei d’una empresa externa específica per eliminar els nius i foragitar els exemplar que hi ha per les teulades.