Sancionen 16 companyies aèries per no informar del dret a reemborsament per cancel·lació
Les companyies sancionades dificultaven la informació relativa al reemborsament a la seva pàgina web
El canvi de data, el lliurament de cupons o bons de viatge no hauria de ser l’opció que donen les companyies àrees quan es cancel·la el vol que es tenia contractat. Per aquest motiu, la Generalitat ha decidit sancionar 16 companyies àeries.
Segons l’Agència Catalana del Consum (ACC) i el Departament d’Empresa i Treball, s’ha obert expedient sancionador a 16 companyies àeries que no informaven, en primera opció, del dret de reemborsaments dels diners pagats en les opcions en cas de cancel·lacions de vols.
Les companyies sancionades són Air Europa, Air France, British Airways, Easyjet, Fly Level, Iberia, KLM, Latam Airlines, Lufthansa, Qatar Airways, Ryanair, Swiss International Air Lines, TAP Air Portugal, Transavia, United Airlines i Vueling.
Aquest és el resultat d’una primera fase de la campanya que ha engegat l’ACC per a controls d’inspecció. Als webs de les companyies sancionades era poc intuïtiu trobar l’opció de reemborsament econòmic i s’havia de navegar per l’interior amb l’objectiu que els clients no ho trobessin.
Segons l’ACC, aquesta assimetria en la presentació de la informació pot portar al consumidor a prendre la decisió d’un canvi de data que, en cas d’haver tingut accés en aquell moment a l’opció del reemborsament dels diners, no hagués triat.

Les aerolínies han cancel·lat molts vols degut a la pandèmia i la falta de viatgers
La Llei del Codi de consum contempla, com a infracció en matèria de transaccions comercials i en matèria de preus, el fet de realitzar pràctiques comercials deslleials per acció o omissió que provoquin o puguin provocar a la persona consumidora un comportament econòmic que d’una altra manera no hauria tingut.
El Reglament Europeu per la compensació i assistència dels passatgers aeris en cas de denegació d’embarcament i cancel·lació o grans retards en els vols estableix que el consumidor té dret a triar entre la devolució dels diners o l’acceptació d’un transport alternatiu. La companyia aèria pot oferir solucions alternatives, com ara l’acceptació d’un val per l’import del bitllet, però el consumidor en cap cas perd el dret a optar pel reemborsament, si així ho prefereix.
L’ACC actua empesa, per un costat, per les reclamacions d’usuaris de companyies àeries que no se’ls compensava el reemborsament arran d’aturada del tràfic aeri degut a la crisi de la COVID-19 i, per altra banda, a través d’un informe que va emetre fa un mes i mig el Tribunal de Comptes Europeu alertant d’aquesta mala praxi. El Tribunal de Comptes Europeu també recomanava que la Comissió Europea prengués mesures per millorar la protecció dels drets dels passatgers aeris.
L’ACC ha rebut 6.340 reclamacions d’usuaris des que el març de 2020 es va decretar l’Estat d’Alarma i es va aturar el tràfic aeri. La majoria de les reclamacions responien a incidències relacionades amb el transport aeri, majoritàriament cancel·lació de vols. Més de la meitat s’han resolt utilitzant la mediació.
Des de l’inici de la pandèmia, al març del 2020, l’Agencia Catalana del Consum (ACC) ha gestionat 6.340 reclamacions relacionades amb incidències en el transport aeri –majoritàriament per la cancel·lació de vols–, de les quals 3.234 s’han resolt per acord de mediació. També es pot utilitzar el Sistema Arbitral de Consum, però cal que aquestes empreses estiguin adherides. No ho estan. El Codi de Consum inclou una taxa d’inspecció per a les empreses de serveis bàsics, que s’aplica des del 2015 a aquelles companyies que acumulen més de 100 reclamacions.
L’expedient sancionador donarà pas a una sanció econòmica; l’import dependrà de diversos factors i del desenvolupament de la segona fase d’aquesta campanya de control que s’iniciarà el mes setembre amb una nova fase de controls d’inspecció en aquest àmbit.
No és la primera vegada que el Departament d’Empresa i Treball sanciona companyies àeries, ho va fer al 2019 després de constatar que hi havia clàusules i pràctiques abusives, l’incompliment de les obligacions d’atenció als consumidors, la negativa o resistència a subministrar dades, i d’altres infraccions relatives a la documentació i la informació adreçada a les persones consumidores.