Alerten de robatoris de catalitzadors d’un model concret de cotxe a Calella

El catalitzador forma part del sistema d'escapament del vehicle

  • L’aparcament del Mercat 2 i Puig de Popa són dues de les zones on han robat peces de vehicles darrerament.

2021-08-24T18:08:23+01:0024/08/2021|

Els cotxes estan formats per milers de peces, cadascuna d’elles amb la seva funció i d’un valor diferent. Però darrerament, una ha cridat l’atenció dels lladres: es tracta del catalitzador, un element que han robat de diversos vehicles a Calella d’un mateix model concret.

El Volkswagen Polo és el cotxe que està en el punt de mira dels lladres, específicament els vehicles de finals dels anys 90. Dos dels robatoris han estat a l’aparcament del Mercat 2, fets de forma professional sense malmetre el vehicle. Un altre furt es va produir al carrer Puig de Popa, però va ser comès amb menys destresa, serrant la part baixa del cotxe i deixant altres peces a terra.

La peça robada a diversos vehicles a Calella

Segons relata un dels quatre afectats, va adonar-se que alguna cosa no anava bé quan va engegar el motor i va sentir un soroll estrany. Va mirar arreu del vehicle fins a descobrir que li faltava el catalitzador. “Vaig encendre el cotxe i feia molt de soroll; era evident que alguna cosa no anava bé. El soroll venia de la part inferior, vaig mirar i a terra m’hi vaig trobar cargols i peces que anaven lligades al catalitzador”, explica. 

Situat a la part baixa de l’exterior del vehicle, el catalitzador forma part del sistema d’escapament. La seva funció principal és reduir les emissions contaminants que produeixen els gasos d’un motor de combustió i que arriben a l’atmosfera. Però el que crida l’atenció dels lladres és el material del qual estan fabricats: platí i pal·ladi, dos metalls preciosos com també ho són l’or o la plata.

El platí i el pal·ladi són necessaris perquè el catalitzador faci la seva funció de transformar els gasos mitjançant una reacció química, aconseguint que els hidrocarburs es converteixin en aigua i que el monòxid de carboni passi a ser diòxid de carboni, que és el gas que expulsa després el tub d’escapament.

Segons un mecànic consultat per CALELLA COMUNICACIÓ, per robar el catalitzador des de la part baixa del vehicle es triga una mitja hora. Per tant, els lladres van estar, suposadament, força temps fins a poder emportar-se la peça. Posar-ne un de nou té un cost d’uns 300 euros. Sumat a la mà d’obra, els afectats han de pagar uns 400 euros per poder tornar a utilitzar el cotxe.

Altres mitjans nacionals han informat que la Policia Nacional i l’Ertzaintza alerten de robatoris de catalitzadors de Seat Arosa i del mateix Volkswagen Polo a nivell massiu, fins i tot hi ha bandes organitzades que cometen aquest tipus de furts. Córdoba, Vigo, Vitòria o Granada són algunes de les ciutats on s’han registrat aquestes sostraccions.

Comparteix el contingut!

Go to Top