La torrentada va deixar més de 30 cotxes malmesos
15 anys de la rierada que va accelerar el cobriment de la Riera Capaspre
Per sort, no s’hi van lamentar víctimes mortals
Nombrosos curiosos observaven els desperfectes en vehicles i mobiliari urbà que ocasionaven les rierades abans del cobriment de la riera.
Inundació a Calella el 25 d'agost de l'any 2006. (FOTO: Xavier Folch)
Més de trenta cotxes van ser arrossegats i aplastats. Quatre vehicles van anar a parar al mar un vespre de divendres d’agost avui fa just 15 anys. No es van lamentar danys en vides, però una noia va haver de ser rescatada al quedar atrapada amb el seu cotxe intentant sortir com podia de la llera de la Riera Capaspre, que llavors era transitable tant per persones com per vehicles.
Bombers, Mossos, Policia Local, ADF i el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil van estar treballant durant tot un dia per localitzar els cotxes que van arribar al mar empesos per la torrentada. Quatre cotxes van ser rescatats amb ajuda de globus especials; es trobaven a un centener de metres endins i a una profunditat de 15 metres.
L’accés de vehicles a la Riera Capaspre estava prohibit per una cadena que la Policia Local va col·locar per evitar que ningú hi entrés aquell fatídic divendres d’agost. Però a l’hora de la tempesta, la cadena estava oberta i la riera plena de vehicles. La policia era permissiva amb l’accés a la llera de Capaspre tot i els cartells amb els avisos de perill que hi havia als seus accessos. Des de llavors ja no s’hi ha permès mai més la seva circulació.
L’any 2006, els avisos dels meteoròlegs provenien del Consell Comarcal del Maresme. Segons l’Ajuntament del moment, no va arribar l’avís amb temps suficient per treure tots els vehicles, tot i que des del Consell Comarcal del Maresme s’advertia que s’havia avisat almenys amb una hora d’antel·lació a través de SMS. Posteriorment, els sistemes d’avís i vigilància han anat evolucionant i ara s’activen alertes d’INUNCAT dies abans a part dels avisos del servei Meteomar del Consell Comarcal.
Amb el final del mes d’agost i al setembre arriben les tempestes torrencials a la nostra zona causades pel fet que l’aigua del mar té una temperatura alta i provoca una gran evaporació; coincideix amb una baixada de la temperatura ambiental. Tot plegat fa que es formin núvols tempestuosos que, de forma local, descarreguen amb intensitat. Podia caure a Calella, com ho podia fer al sud de la comarca o més al nord.
37 litres en 20 minuts
La intensitat de la pluja d’aquell 25 d’agost de l’any 2006 va ser considerable, passaven quinze minuts de les nou del vespre i en vint minuts van caure fins a 37 litres. La imatge de la Riera Capaspre amb cotxes amuntegats al pont de la N-II va donar la volta al món sense la necessitat de les xarxes socials -que en aquell moment encara no existien-. En aquell moment la ciutat estava plena de turistes que passaven les vacances. De la intensitat de la pluja també es lamentaven danys al mobiliari i als establiments i baixos de botigues i cases. Aquesta torrentada va afectar també Pineda de Mar, que estava de festa major, malmetent algunes atraccions de la fira. A Sant Pol es va enfonsar el sostre de la fàbrica Olis Millás, causant ferits.
Les imatges que deixaven aquestes tempestes a l’àrea del Maresme eren molt semblants, grans avingudes d’aigua a les rieres i que s’enduien el que trobaven al seu pas i que feien obrir les notícies dels mitjans de comunicació. A la nostra comarca, fins i tot, s’han arribat a perdre vides a causa de les rierades.
Precisament, al Pla de Rieres que va elaborar la Generalitat no s’hi va contemplar el cobriment de la Riera Capaspre de Calella perquè va considerar que no era perillosa perquè no passava pel centre de la ciutat.
L’any 1992, el Pla Director de Protecció d’Avingudes del Maresme, redactat per la Generalitat de Catalunya, no contemplava la Riera Capaspre com una prioritat pel seu cobriment. Per aquest motiu, l’Estat no ho va incloure com a obra a executar pel Ministeri d’Obres Públiques. L’any 2000 es va crear l’Agència Catalana de l’Aigua i ja va incloure, a través d’un Pla de Rieres del Maresme, que calia actuar a la Riera Capaspre.
L’Ajuntament de l’època va optar per fer un pas endavant i l’any 2005 va encarregar la redacció del projecte de soterrament i urbanització de la Riera Capaspre amb un conveni amb l’Agència Catalana de l’Aigua. Va buscar finançament i en va trobar per dues fonts: el Pla E (Fons Estatal d’Inversió Local) de l’any 2008 que pretenia treure Espanya de la crisi econòmica a través de la construcció i, per altra banda, de la Generalitat.
El cobriment de la Riera Capaspre
Va ser a l’època de l’alcalde Ramon Bagó (CIU) quan la llera de la Riera Capaspre ja s’havia encaixat en formigó i també els accessos estaven tancats. El cobriment, finalment, es va iniciar tres anys més tard, al 2009, amb una inversió de cinc milions d’euros. Va liderar l’obra l’alcalde del moment, Josep Maria Juhé (aleshores PSC), tot i que era un projecte que estava treballant l’anterior alcalde, Josep Basart (ERC), a qui li va tocar lidiar amb la rierada de fa 15 anys. Montserrat Candini (CiU), aleshores senadora a Madrid, també va pressionar per aconseguir el finançament pel cobriment.

Per passar d’un costat a l’altre de la Riera Capaspre hi havia ponts
Es va cobrir el tram de 350 metres entre el Passeig de les Roques i la N-II. Les obres van durar 8 mesos i van finalitzar al setembre de 2009. Des d’aleshores, s’hi pot circular pel damunt. De la mateixa època era el pont de fusta del Passeig de Mar, damunt la Riera Capaspre.

El 27 de setembre es va inaugurar la Riera Capaspre (FOTO: Saül Gordillo)
Fa uns dies que l’Ajuntament ha anunciat la redacció del projecte de la segona fase del cobriment de la Riera Capaspre, per la part superior de la N-II. Una obra que compta amb una subvenció de la Diputació de Barcelona.