Domesticar l’aigua de Capaspre: el cobriment de la part alta de la riera

  • El cobriment s'està fent en tres fases

  • La rotonda de Ramon i Cajal la va finançar Mercadona

Ara tocarà cobrir la zona compresa entre la N-II i la rotonda de la confluencia de Ramon i Cajal i Tramuntana.

Es cobrirà el tram entre la N-II i el carrer Ramon i Cajal

2021-08-26T19:00:23+01:0026/08/2021|

Quan es va palpar l’impacte que va causar el cobriment de la part baixa de la Riera Capaspre, es va començar a plantejar l’acondicionament de la zona que queda per damunt de la N-II. El tram, actualment cobert, per sota de la N-II, va ser un encert que va permetre impermeabilitzar la zona turística amb la ciutat guanyant espai per les persones i eliminant el perill de les riuades.

La proposta inicial de projecte de cobriment de la part superior de la Riera Capaspre va ser iniciativa de l’oposició calellenca -formada per PSC, ERC i PP- l’any 2011 a través d’una moció a l’inici de la primera legislatura en la que Montserrat Candini (aleshores CIU) va agafar possessió del càrrec d’alcaldessa gairebé sense poder fer-se amb el funcionament de l’Ajuntament. En aquesta moció, s’instava a actuar per redactar el projecte de cobriment de la Riera Capaspre per damunt de la N-II i fins al carrer Valldebanador.

L’Ajuntament va encarregar la redacció del projecte a l’empresa DOPEC S.L., especialitzada en enginyeria, arquitectura i urbanisme. És la mateixa empresa que ja va concebre la primera fase del cobriment de la Riera Capaspre. Al 2012, la redacció d’aquest primer projecte va tenir un cost de gairebé 22 mil euros.

El projecte de DOPEC es va acabar aprovant gairebé tres anys més tard. Cobrir la Riera Capaspre per damunt de la N-II tenia un cost de gairebé 3 milions d’euros. Des de juny de 2014 que estava tancat en un calaix a l’espera de finançament supramunicipal, ja que el consistori calellenc no tenia suficient disponibilitat econòmica per fer front a aquesta macrodespesa. La part inferior de la Riera Capaspre es va cobrir amb les aportacions de l’Estat i la Generalitat.

L’any 2017, però, el projecte de cobriment va tornar a sortir a la llum d’entre els temes pendents als despatxos d’Urbanisme al veure’s la possibilitat de l’execució parcial d’un tram de 41m que inclou la rotonda situada a l’alçada de la confluència dels carrers Ramon i Cajal i Tramuntana i que facilita el trànsit cap a l’aparcament del supermercat Mercadona. El cost de la construcció del giratori i el cobriment parcial va ser de 1,4 milions d’euros que va sufragar la cadena de supermercats.

El pilar central sota la rotonda de la N-II

Per sota de la N-II hi ha un pilar que aguanta el pes de l’antic paviment de la carretera. Aquesta paret està situada just a la part inferior de la rotonda i suporta el pes de l’asfalt, la rodona i del trànsit -hi passen camions de gran tonatge-. Cal retirar aquest pilar, foradar la carretera i posar-hi bigues per ajudar a l’aigua a arribar a mar sense obstacles. Les obres hidràuliques permeten domesticar l’aigua per tal que pugui fluir sense impediments.

Pilar central sota la rotonda de la N-II (FOTO DOPEC)

Al projecte que es va redactar al seu dia per cobrir la totalitat de la part superior de la Riera Capaspre s’hi ha de sumar la retirada d’aquest pilar i refer la rotonda de la N-II. El nou giratori també tindrà un fusible hidràulic (un forat com a registre per si de cas es tapona el tram inferior de la Riera Capaspre). Al cost previst pel cobriment cal sumar-hi 230 mil euros.

El finançament

El projecte de cobriment del que queda de la part superior de la Riera Capaspre ha quedat latent fins que la Diputació de Barcelona va anunciar el Pla General d’Inversions 2020-2023, del que a Calella li pertoquen 1,1 milions d’euros. Una part d’aquestes inversions seran per finançar el Centre Cívic Can Saula i una altra, per poder cobrir la Riera Capaspre fins a l’alçada del carrer Ramon i Cajal, des de la N-II, en total 104 metres.

Novament ha calgut que la mateixa empresa, DOPEC SL, encarregada d’escriure el document de cobriment de la Riera Capaspre, hagués de redactar la retirada del pilar central i l’actualització dels preus de 2014. El govern ha destinat 18 mil euros per redactar aquest projecte.

El cobriment d’aquest tram de 104 metres està valorat amb 775 mil euros, que inclou també la retirada del pilar central de la N-II i la supressió de la rampa d’accés a la riera, però no contempla la urbanització superior de la coberta. L’Ajuntament haurà de destinar 288 mil euros de les arques municipals.

El tram que anirà cobert té una longitud de 104 metres

Tot just el projecte està a exposició pública, després necessitarà el vist i plau de l’Agència Catalana de l’Aigua i es podrà iniciar el procediment de licitació i adjudicació. El govern municipal preveu que s’iniciïn les obres al 2022 i acabin abans dels pròxims comicis locals.

Un cop acabat, quedarà pendent encara un espai de 120 metres des de la rotonda de Ramon i Cajal fins al carrer Valldebanador per complir amb la previsió inicial de cobriment de la Riera Capaspre.

Comparteix el contingut!

Go to Top