Anem a jugar a “baletes”???

2021-09-10T12:31:09+01:00 10/09/2021|

Algú recorda les partides de “baletes”?… Als anys 50 al Passatge Jaume Salvador, que separava la casa particular de la família Geli del seu negoci de “blanqueig”, llavors encara amb el terra de sorra, s’hi feien moltes partides… Era l’estadi del joc de “baletes”… Recordo molts matins de diumenge, la gent gran d’aquell veïnat (el meu pare també) “plantant” monedes (de les d’abans de la guerra que ja no tenien valor i també alguna peça de 5 o 10 cèntims), i utilitzant unes “botxes” força grans, competint com xavals… Nosaltres, els més petits, també teníem les nostres partides de “picotxo”… Fèiem un forat a terra on cada jugador hi posava una “baleta” petita (“fangot” si era de fang i “risca” si era de pedra) i les havíem de treure, marcant tres passes, amb una bola més gran… Alguns tenien aquesta bola grossa, de ferro i foradada, que deuria venir d’alguna peça de les màquines tèxtils de les fàbriques del voltant i que moltes vegades trencava els “fangots” que hi havia a “l’ou”… Tots plegats érem una bona colla, els de la cantonada Costa Fornaguera / Sant Antoni, en Joan de Ca la Matilde, el Vila, “l’Antoniu”, els de can “Venanci”, els Aspas, els Geli, els de la placeta (Plaça Catalunya)…  Per cert, ara recordo que una “risca” valia per dos “fangots”… Gloriosos anys 50!

A la foto del ”sortidor” del Parc Dalmau, a la part de baix a la dreta encara s’hi poden veure algunes de les gàbies del petit zoològic que hi havia en aquella època…

Colo, 04-setembre-2019

X