Denuncien que s'està treballant en una zona sense excavar
La Plataforma porta les obres de l’Aldi als jutjats
La part de l'esquerra, al costat de la carretera d'Hortsavinyà, és la que la Plataforma denuncia que s'està treballant sense excavar
Membres de la Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella han presentat una denúncia als jutjats per l’afectació que les obres del supermercat Aldi poden estar influint al jaciment i per l’incompliment de la llei del patrimoni cultural català.
En el seu escrit, exposen que “les màquines pilonadores que foraden fins a una profunditat de -10 m estan actuant sobre la banda est del solar”, al costat de la carretera d’Hortsavinyà, “sense que aquesta part hagi estat excavada, igualment s’estan produint en aquesta zona importants moviments de terra. Això comporta la destrucció de les possibles restes que es trobin a la zona”, afegeixen.
Es recolzen en l’Informe de la intervenció arqueològica, fet per l’empresa In situ aquest mateix any, en el que es detalla que la vil·la s’estén més enllà dels límits del solar. L’excavació en aquesta zona, argumenten, “no s’està fent ara mateix d’acord amb la protecció BCIL -Bé Cultural d’Interès Local-, malmetent un sector del jaciment no excavat ni documentat encara”.

Zona sense excavar, a tocar dels pisos del Grup Sant Quirze
No és l’únic incompliment que ha detectat la Plataforma, que parafraseja les paraules del mateix Departament de Cultura sobre la necessitat que la llicència d’obres estigui “supeditada al control arqueològic de tots els moviments de terres que s’hagin d’efectuar prèviament o durant l’execució de l’obra”. Els membres de la Plataforma s’han organitzat per vigilar l’avanç de les obres diàriament i, en les seves rondes, no han vist que s’exerceixi aquest control per part dels arqueòlegs.
Dia a dia, la Plataforma documenta a través de les xarxes socials els moviments de les obres al solar on es troba el jaciment del Roser. Els treballs de construcció estan tot just a l’inici, però la magnitud de la maquinària que desenvolupa les tasques
“Creiem tenir coneixement d’una situació de perill imminent que afecta la Vil·la romana de Calella, bé integrant del patrimoni cultural català”, adverteix el moviment veïnal, fet que els ha portat a fer un pas més en la seva fiscalització de les obres.