Malestar a l’Associació Amics del Patrimoni per la línia comunicativa sobre el jaciment

Amics del Patrimoni van organitzar un acte amb arqueòlegs sobre les restes romanes del Roser, on es van comprovar les discrepàncies entre els membres de l’associació.

Dijous es va celebrar una xerrada amb arqueòlegs per tractar el projecte constructiu del supermercat

2021-10-24T09:50:16+01:0023/10/2021|

L’Associació Amics del Patrimoni Històric de Calella té un centenar de membres que comparteixen el seu interès per la conservació i difusió del patrimoni de la ciutat, però tenen diferents sensibilitats sobre com s’ha de fer. Especialment amb el jaciment del Roser, el projecte patrimonial calellenc més polèmic. Això ha generat malestar en el sí de l’associació.

Alguns dels socis opinen que la cripta arqueològica prevista sota el futur supermercat Aldi és la millor forma de preservar les restes, tal com han dit els arqueòlegs del Departament de Cultura de la Generalitat. Aquest és el posicionament públic de l’entitat en els comunicats i en les entrevistes que ha fet el portaveu i president Xavier Gamell.

Però altres membres consideren que el jaciment quedarà enterrat i que les obres el poden malmetre, una opinió que ha quedat relegada i de la qual no s’han fet ressò des de la pròpia entitat. Molts d’aquests socis són els que també formen part de la Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella, un altre moviment a favor del patrimoni però amb un posicionament molt diferent al dels Amics del Patrimoni. 

La diversitat d’opinions es va veure en l’acte intern que ha organitzat aquesta setmana l’associació amb l’arqueòlega a càrrec de les prospeccions del jaciment, Almudena Garcia, l’arqueòleg territorial de la Generalitat, Antoni Martín, i l’arquitecte municipal, Ramon Mas, a més de Xavier Gamell. En la sessió, que havia de resoldre els interrogants per intentar unificar els criteris, Gamell va demanar “confiança” pels arqueòlegs que treballen en les restes, al qual els socis més crítics van replicar que no desconfiaven de la feina dels professionals sinó que tenien dubtes del projecte en sí i de l’encàrrec que havien rebut. Només hi van poder assistir els membres al corrent de pagament de la quota anual de l’associació.

Aquest malestar ja es va copsar fa uns mesos al grup de debat de WhatsApp de l’entitat, on es van produir discussions i es va arribar a expulsar a algun membre, que posteriorment va deixar l’entitat.

Un dels comunicats que va emetre l’Associació Amics del Patrimoni Històric de Calella no va ser recolzat per tots els membres de l’entitat per expressar només l’opinió d’una part dels associats. El text assegurava que l’associació estava convençuda que la millor forma de conservar el jaciment era a cobert sota l’edifici projectat, al·legant que els arqueòlegs amb els que havien contactat així ho constataven.

Al mes de novembre hi ha prevista una assemblea per tal de debatre totes les qüestions que els socis creguin oportunes. Tot i així, alguns membres lamenten que s’hauria d’haver fet molt abans per tal de consensuar una posició comuna.

L’Associació Amics del Patrimoni Històric de Calella va néixer a principis del 2020. En aquest temps ha organitzat diverses conferències, entre elles sobre el jaciment del Roser, portant a arqueòlegs que van treballar en les excavacions anteriors. 

L’entitat té un conveni amb l’Ajuntament per la difusió del patrimoni cultural. De fet, el seu president formava part de les llistes d’un dels partits que governa actualment, Junts per Calella -ara PDeCAT-, un dels que més ha defensat el projecte de l’Aldi.

Amics del Patrimoni també s’han posicionat en relació amb Can Saula i el centre cívic i el museu de pintura projectats. Una de les tasques en les que l’associació s’ha proposat treballar és en un nou Catàleg de Protecció del Patrimoni, alhora que han format una Comissió de Patrimoni i Paisatge Urbà que està inventariant el patrimoni local.

Comparteix el contingut!

Go to Top