Junts i ERC eviten que el debat sobre el jaciment entri a la Comissió de Cultura d’octubre

  • La Comissió de Cultura hauria d'haver debatut ahir la proposta de ressolució de BCIN

  • Les excavacions van acabar a finals de juliol. Des de llavors s'ha iniciat la construcció de l'Aldi. (FOTO: ccma)
  • Els dos partits del govern de la Generalitat han demanat pròrrogues fins a fer impossible que la Comissió de Cultura del mes d’octubre pugui debatre si declarar les restes romanes de Calella com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

2021-10-28T19:21:30+01:0028/10/2021|

Ahir es va celebrar la Comissió de Cultura del mes d’octubre del Parlament de Catalunya, en la que inicialment s’hi hauria d’haver debatut sobre el jaciment del Roser. Però finalment no hi va poder entrar. CUP i En Comú Podem van presentar la proposta de resolució a la mesa del Parlament a finals del mes de setembre per ser debatuda a la comissió.

Les diputades Dolors Sabater (CUP) i Jessica González (En Comú Podem) van venir a Calella a visitar el jaciment del Roser a finals de juliol i es van comprometre a presentar una proposta per declarar-lo Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) a la Comissió de Cultura. Un mes i mig abans, l’Ajuntament de Calella l’havia declarat d’Interès Local (BCIL).

La proposta, presentada per les dues diputades el 21 de setembre, va tenir 7 dies hàbils de temps per la presentació d’esmenes -del 5 al 15 d’octubre- i, ERC i Junts per Catalunya han anant demanant diverses pròrrogues de 4 dies, 2 dies i un dia. Aquestes pròrrogues han fet finalitzar el termini poques hores abans de l’inici de la Comissió de Cultura del mes d’octubre, que es va celebrar ahir dia 27. L’ordre del dia s’havia de tancar abans i, per tant, les pròrrogues van impossibilitar que la proposta hi entrés per ser debatuda.

Junts per Catalunya va demanar una primera pròrroga del termini de 4 dies, fins el 21 d’octubre -el temps només es té en compte en els dies hàbils, no durant el cap de setmana-, i ERC va sol·licitar dos dies més, arribant fins al 25. Els dos socis del govern van demanar un dia més de pròrroga cadascun, arribant així al 27 d’octubre, dia de la comissió. Precisament un dels diputats que forma part de la comissió és calellenc de naixement: es tracta de Francesc Ten, del grup parlamentari de Junts per Catalunya.

Malgrat demanar ampliar els terminis per aportar esmenes, fonts parlamentàries han assegurat que no se n’ha presentat cap. Per tant, s’hauria deixat córrer el temps evitant que la proposta es pogués debatre amb celeritat, forçant a traspassar-la al mes de novembre. Mentrestant, les obres segueixen el seu curs.

La proposta de resolució que es debatrà a la comissió serà defensada per la diputada d’En Comú Podem, Jessica González. El text demana iniciar el procediment per declarar el jaciment com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per “atorgar-li la major protecció possible”, alhora que vol modificar la llei de Patrimoni per “incloure consideracions paisatgístiques, de memòria emocional i d’ús social i saludable als conjunts arqueològics a protegir”. És a dir, que l’entorn també es tingui en compte, tal com demanava la Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella per evitar que es construís l’Aldi al damunt.

El text de la proposta exposa l’excepcional estat de conservació del jaciment i la importància de l’activitat terrissaire que s’hi va desenvolupar entre els motius per declarar les restes com a BCIN.

Al Parlament de Catalunya no hi té representació la candidatura a la que està lligada el grup municipal de Junts per Calella, el PDeCAT. Cap diputat del grup parlamentari del PSC i Ciutadans ha presentat esmenes al text. El PSC governa a Calella i dóna el vist-i-plau al projecte de la construcció del supermercat damunt del jaciment arqueològic del Roser; Ciutadans també li dona suport.

Així doncs, no serà fins el novembre que el jaciment localitzat a Calella serà un tema de debat nacional.

Comparteix el contingut!

Go to Top