Canvi d’hora: avui dormirem una hora més

2021-10-30T11:30:25+01:0030/10/2021|

#sabiesqueCalellaCOM Les busques del rellotge s’hauran de retardar de les tres a les dues de la matinada d’aquest diumenge 31 d’octubre com passa cada tardor des de fa més de 45 anys. A la pràctica, la majoria fem el canvi abans d’anar a dormir o bé quan ens aixequem l’endemà. En els aparells electrònics, com ordinadors, telèfons mòbils i alguns rellotges electrònics, l’hora es canvia automàticament. Des de demà i fins als propers dies notarem com al matí quan ens aixequem és més clar.

De fet es va fent el canvi d’hora com a mesura per aprofitar les hores de sol per contribuir a no encendre el llum abans d’hora. A la pràctica està demostrat que això tampoc és del tot útil a l’haver profilerat els llums LED de baix consum. Molts experts consideren que afecta a l’estat d’ànim i que costa des d’un dia fins a unes setmanes adaptar-se en funció de les persones -hi ha estudis que demostren que entre un 1% i un 10% pateix el que es coneix com efecte “winter blue” i té a veure amb la quantitat de melatonina que segreguem durant la nit. També passa a les persones que van fent canvis de torn a la feina.

La Unió Europea es va plantejar suprimir el canvi d’hora estacional però no ha aconseguit aplicar-lo, primerament -diuen- per la pandèmia i ara per falta de consens sobre quin hauria de ser l’horari definitiu.

Sis consells per a adaptar-se:

Gaudir de la llum natural i prendre el sol. La manca de llum en potencia els símptomes, per això és vital prendre el sol una estona cada dia i, si estem a l’interior, fer accions i tasques prop d’una finestra per a percebre la llum natural.

Fer activitats a l’aire lliure i mantenir-se actiu. Fer esport a l’exterior i participar en activitats o esdeveniments ajuda la majoria de les persones a reduir-ne els símptomes. Els experts recomanen planificar l’horari d’activitats abans que arribi la tardor, per tal d’evitar que l’apatia guanyi la partida.

Fer activitats tranquil•les i relaxants abans d’anar a dormir. Per exemple, «llegir per a ajudar que a la nostra escorça cerebral comenci la sincronització de l’activitat neuronal» , tal com recomana Redolar.

Evitar la utilització de dispositius mòbils (tauletes, telèfons, etc.) al llit amb el llum apagat. La llum blavosa que emeten aquests dispositius activa un dels sistemes regulats pels ritmes circadiaris, la qual cosa modifica l’activitat del nucli supraquiasmàtic de l’hipotàlem, que influeix de manera determinant en aquesta regulació. Si s’utilitzen aquests dispositius, es recomana fer-ho en mode nocturn.

Passar temps en família i amb els amics. Serveix com a antídot contra la tristesa. Per exemple, es pot gaudir d’una llarga conversa sobre aspectes positius (il•lusions futures, moments gratificants del present i records agradables del passat).

Menjar lleuger i aliments de temporada. Planificar el menú amb antelació evita que les ganes d’ingerir carbohidrats (patata, pasta, pa…) faci que se’n vagi en orris una dieta saludable.

 

Comparteix el contingut!

Go to Top