Petites històries del cinema amateur a Calella

2021-11-20T10:37:05+01:0020/11/2021|

Avui recordarem la trajectòria del Certamen de Vídeo i Curtmetratges “Trofeu Torretes” que organitza Foto-Film Calella…

L’any 1978 va tenir lloc el darrer Festival-Concurs de Cinema Amateur… Setze anys més tard, a partir de l’any 1994 i organitzat per Calella Televisió, Foto-Film Calella, amb la col·laboració (durant els primers anys) del grup juvenil “La Màscara” i el suport de l’Ajuntament, es van reprendre a Calella els certàmens i concursos de “Curtmetratges” (el que abans en dèiem Cine Amateur)…

Aleshores, el vídeo era el suport dominant i els primers foren “Certamen de Vídeo”… Darrerament els formats digital han rellevat el suport vídeo i ara ja no parlem de vídeo i l’anomenem “Certamen de Curtmetratges”…

Després de les quatre primeres edicions, l’organització ja és solament responsabilitat de Foto-Film Calella amb el suport de l’Ajuntament… De llavors ençà s’han anat canviant les fórmules i els conceptes… A partir del 1999, aquest certamen formava part del “Festival d’Imatges en Moviment” que aplegava també les Trobades i el Mercat del Cinema 9,5…

L’any 2006, aquest Festival es va ajuntar amb el concurs i exposicions de fotografia creant el “FESTIMATGE”, Festival de la Imatge de Calella, que encara continua vigent… El Premi d’Honor és el Trofeu Torretes i la resta de guardons actualment es distribueixen per categories (professionals o amateurs) i temes (argument, documentals, animació)… També hi ha reconeixements pels treballs individuals de Direcció, Guió, Interpretació i Fotografia… Així mateix tenim premis especials per el Millor Curt en Català, el Millor Curt d’autor jove i el Premi Ciutat de Calella per un autor calellenc o que sigui d’un tema sobre Calella… Les projeccions s’han dut a terme, principalment, a les sales de l’Espai-Caixa, el Teatre Orfeó Calellenc i a la Sala Mozart…

Més de quatre-cents curtmetratges d’autors nacionals i internacionals avalen l’èxit d’aquest certamen que s’ha convertit en una finestra extraordinària pels directors que surten de les acadèmies de cinema i tenen en festivals i concursos com el nostre, la primera oportunitat de presentar el seu treball… Diferents distribuïdores donen suport a autors i festivals, convertint aquestes competicions en veritables mostres de bon cinema i de llançament de nous professionals de la industria cinematogràfica…

Ens sentim privilegiats per tots els guardons repartits, especialment per haver atorgat l’any 1996 els dos primers premis de la seva carrera al reconegut director Juan A. Garcia Bayona… També hem tingut treballs d’altres coneguts guionistes i realitzadors que han estat seleccionats als premis de Sitges, Gaudí, Goya i Òscars… El darrer curtmetratge premiat amb el Trofeu Torretes, Millor Direcció i Millor Interpretació, “LO EFÍMERO”, de Jorge Muriel, està recollint premis en tots els festivals on hi participa, una demostració que el nostre certamen interessa als millors cineastes de categoria internacional i de tots els nivells… Amb el retorn a les inquietuds pel cinema que es va iniciar a la nostra ciutat, de la mà de Foto-Film Calella, fa més de cinquanta anys, Calella continua essent un referent, un punt de trobada pels aficionats al món de la fotografia i el cinema, i es converteix, novament, en la ciutat de la imatge…

Colo, dijous 11 novembre 2021

Comparteix el contingut!

Go to Top