Gairebé un 30% del cos de la Policia Local de Calella són dones

  • 13 dones formen part de la policia calellenca, una ràtio més elevada que la mitjana catalana

  • La sergent fent el briefing de l'última Volta ciclista. A la plantilla es nota la presència de dones
2021-11-25T09:19:38+01:0025/11/2021|

D’un total de 46 membres que té la Policia Local de la nostra ciutat, 13 són dones. Això significa un 28,2% del total de la plantilla. Malgrat sembli que sigui una ràtio baixa, no és així en comparació amb les altres policies locals dels municipis catalans. En el conjunt de les policies catalanes, hi ha 1.342 dones enfront de 9.562 homes, el que representa aproximadament un 12% de la plantilla. El cos dels Mossos d’Esquadra té una ràtio més elevada: un 21% de la plantilla són dones d’un total de 17.361 membres.

 És habitual veure agents patrullant al carrer a Calella que són dones. També se solen veure binomis de la Policia Local formats per un home i una dona. Fins i tot, l’encarregada dels gossos de la unitat canina és una dona.

Cal destacar que aquestes xifres globals catalanes aniran a l’alça ja que just s’acaba d’anunciar que dels graduats a l’octubre passat a l’Escola de Policia de Catalunya, d’on surten els policies locals i els mossos, ha anat augmentant la presència de dones graduades. En aquesta última convocatòria, dels prop dels 1300 graduats, el 30% han estat dones. A l’any 2020 va ser el 26% i l’any 2019 el19%.

La Policia Local és un cos jeràrquic, depenent directament de la màxima representativitat de la ciutat, en el nostre cas l’alcaldessa -tot i que ara hi ha temporalment el primer tinent d’alcalde assumint-ne aquestes funcions-, però no deixa de ser un comandament polític. El màxim comandament tècnic de la Policia Local del nostre municipi és un home, l’inspector David Otal. Per sota seu, hi ha un sotsinspector i 3 sergents. Destaca que un dels sergents és una dona. Aquest és el màxim càrrec, fins ara, d’una dona dins el cos de la Policia Local de Calella.

Les policies locals són jeràrquiques, per ordre de major a menor: superintendent, intendent major, intendent, inspector, subinspector, sergent, caporal i agent. No tots els municipis tenen tots els càrrecs, funciona per grandària. A Calella, el màxim càrrec és inspector.

Dels 35 agents de policia que té de mitjana el nostre cos de seguretat, 10 són dones. Cal destacar que a Calella també hi ha dues dones assignades a la plantilla de la Policia Local i que fan tasques administratives. Ja fa anys que les tasques de les dones i homes a les policies locals pel càrrec que ostenten és la mateixa.

Amb tot, el pla d’igualtat de l’Ajuntament, redactat l’any 2020, destaca el fet que no hi ha cap dona ocupant càrrecs de caporal. L’àrea de la policia és la que més persones té de la plantilla municipal, gairebé un 30%.

La sergent Jenifer Garcia va llegir el manifest del Diaper l’Eliminació de la Violència Envers les Dones l’any passat

Els processos de selecció consisteixen en proves físiques que requereixen d’un mínim de preparació, tests psicotècnics també de caràcter eliminatori i una prova de coneixement.

Modificació de la llei de policies per augmentar la ràtio de dones

A mitjans de l’any passat, es va fer una modificació de la Llei de la Policia de la Generalitat i de la Llei de Policies Locals en el sentit d’assegurar més igualtat en les seves respectives plantilles. Des d’aquesta modificació, que les convocatòria per accedir a les diferents categories de policies i vigilants han de determinar quantes d’aquestes places han de ser reservades per dones per complir l’objectiu d’equilibrar la presència de dones i homes.

En aquest sentit, la llei estableix que hi ha d’haver fins a un 40% de les places disponibles per a dones. El límit inferior és del 25% o el que marqui el Pla d’Igualtat de cada ajuntament, en el cas de Calella, les dones representen el 41% de la plantilla total del consistori.

Comparteix el contingut!

Go to Top