Crisi policia: el govern s’explica al ple però no als mitjans de comunicació

El govern creu que la millor manera d’explicar-se és sense preguntes de periodistes al ple en un torn de debat protagonitzat pel portaveu, Josep Torres, en un monòleg de 45 minuts.

Torres va fer referència a declaracions en mitjans de comunicació malgrat ells no hi volen parlar

  • El govern municipal del PDeCAT i el PSC reitera que està lligat de mans i peus per aplicar la valoració de llocs de treball. Qüestiona si hi ha hagut un excés de zel de la policia i se sorprèn de la quantitat de baixes simultànies.

2021-12-17T09:35:51+01:0017/12/2021|

El govern municipal, malgrat considerar que el problema de l’aplicació de la valoració de llocs de treball (VLT) és de tota la plantilla de l’Ajuntament, situa el conflicte en la plantilla de la Policia Local. “Tenim abandonada la ciutat, no tenim policia. S’han posat tots malalts, ni amb la pandèmia vam tenir tantes baixes”, explica Josep Torres (PSC), portaveu del govern, que qüestiona la casualitat de les múltiples baixes simultànies. Deixa anar una pregunta a l’aire: la Policia Local, amb un excés de zel, pot decidir per tota la plantilla de l’Ajuntament? 

Segons el govern municipal, la policia va començar a protestar a partir de l’assemblea que van fer el 21 de novembre i no van traslladar la protesta al conjunt de la plantilla municipal fins a la reunió del 14 de desembre.

L’Ajuntament de Calella no és una societat anònima, és una administració pública”, constata Torres, per assegurar que, com a tal, està subjecta a les lleis que regulen com s’apliquen els increments de la massa salarial. De fet, la Llei de Pressupostos de 2022 de l’Estat, que està pendent d’aprovació a hores d’ara, no permet aplicar la VLT ja que limita l’increment de la massa salarial de l’Ajuntament al 2%.

El govern -explica Torres- va advertir els Mossos d’Esquadra quan va començar la crisi de la Policia Local i va mantenir reunions amb portaveus de l’oposició i del comitè d’empresa i va convocar una Junta Local de Seguretat.

Al seu entendre, els sous de la Policia Local no són baixos. Torres va comparar els sous dels agents i caporals calellencs amb les mitjanes comarcals i provincials de l’any 2019 publicades per la Diputació de Barcelona. Constata que els sous dels empleats municipals de la Policia Local de Calella estan a la franja mitja-alta de la taula i els fa una picada d’ullet: “són excel·lents professionals”.

L’acudit del vermut de 2019

En acabar cada any, l’acaldessa, Montserrat Candini, convidava a tots els treballadors municipals a fer un vermut en el que feia un breu discurs. Al Nadal de 2019, just després del ple on es va aprovar el pressupost del 2020, Candini va fer referència al que s’havia aprovat uns dies abans sobre la reserva de diners del pressupost per destinar-ho a una tercera part de la VLT. El comitè d’empresa es va prendre aquestes paraules com la voluntat política que s’acabaria aplicant l’actualització de sous l’any 2020.

Posteriorment, entrat ja l’any, el govern proposava retirar aquesta partida econòmica juntament amb altres partides en el context de la pandèmia, tot i que ara assegura que ho va fer perquè l’interventor municipal advertia que no es podia aplicar per limitacions legals.  “No volem un interventor creatiu, no volem un artista, volem un tècnic”, afirmava Torres, indicant que no vol assumir el cost polític i personal d’aprovar una proposta al ple amb un informe negatiu d’intervenció.

Asseguren que la van incloure al pressupost de 2020 com a gest de voluntat d’aplicar-la tenint en compte que el govern estatal encara no tenia presentada la Llei de Pressupost de 2020 i s’estava pendent de la negociació per formar govern entre PSOE i Unidas Podemos. Torres explica que confiava en que el seu partit a Madrid modificaria aquesta prerrogativa legal introduïda pel govern del PP i permetria augmentar la massa salarial. Finalment, no ha estat així fins el dia d’avui. Lamenta que l’oposició calellenca no es posi al costat del govern.

Comparteix el contingut!

Go to Top