La CUP i els comuns es queden sols defensant declarar BCIN el jaciment del Roser

  • Ten i Palacín, de la nostra zona, creuen que ja n'hi ha prou en protegir-lo a nivell local

Les màquines que construeixen el supermercat treballen a sobre del jaciment

2021-12-22T19:33:05+01:0022/12/2021|

El jaciment del Roser no pujarà a categoria de protecció nacional i es mantindrà com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). La majoria dels membres de la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya han tombat la proposta, un fet que no sorprèn tenint en compte el posicionament previ dels diferents partits a nivell local. Els grups parlamentaris no consideren que la vil·la romana de Calella sigui prou important com per augmentar-li el grau de protecció a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Lamentable”, titllava la diputada de la CUP i presidenta de la comissió, Dolors Sabater, del fet que no prosperi la proposta que presentava juntament amb Jessica González, d’En Comú Podem, que al seu torn ho ha qualificat de “penós”. S’han mostrat compungides perquè una “joia arqueològica” com ho és el jaciment no es pugui convertir en una mena de museu a l’aire lliure, que consideren donarien una bones vistes des de l’Hospital.

ERC i Junts, els partits que formen part del govern de la Generalitat, han al·legat que ja té suficient protecció sent BCIL. Els seus representants són, precisament, els més pròxims a la nostra zona: Francesc Ten (Junts) va néixer a Calella mentre que Mònica Palacín (ERC) és pinedenca.

Ten ha assegurat que la millor forma de dignificar el jaciment és com s’està fent ara, fent les mínimes concessions en la construcció” de l’Aldi. Mentre la CUP i els Comuns destacaven la lluita de la Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana, Ten contraposava la visió de l’Associació d’Amics del Patrimoni Històric de Calella. Palacín, per la seva banda, ha explicat que han escoltat la ciutadania de Calella per prendre la decisió, “escoltar-la tota”, ha remarcat.

Vox ha anat un pas més enllà i ha qualificat la proposta “d’atemptat contra el sentit comú” i de tenir un caràcter comunista ja que, al seu entendre, consistia en “expropiar i indemnitzar als Supermercats Aldi”.

La proposta de declarar BCIN el jaciment s’ha quedat amb només dos suports -les dues diputades que la presentaven- davant de 14 vots en contra. La Comissió de Cultura té 17 membres, però un no hi ha assistit. El mateix document incloïa un punt sobre la modificació de la llei de patrimoni, que es votava per separat i s’ha aprovat per 14 vots a favor, un en contra i una abstenció, amb desgavell en el recompte inclòs.

Canvis a la vista en la llei de Patrimoni

El govern català ja s’està movent per actualitzar la llei de Patrimoni. La proposta del BCIN també s’acompanyava d’una modificació en aquesta llei per tal d’incloure consideracions paisatgístiques, probablement per evitar que, en altres ubicacions, es pugui edificar sobre les troballes arqueològiques. La Comissió de Cultura li ha donat el vistiplau per aplicar la variació.

ERC i Junts, que havien allargat el termini per portar a debat la proposta per incloure una esmena en el redactat del canvi de la llei, han votat a favor malgrat no s’ha acceptat la seva esmena, evidenciant que les pròrrogues s’havien presentat deliberadament per guanyar temps.

Comparteix el contingut!

Go to Top