La font d’en Lluís Macaya

2022-01-21T14:40:29+01:0021/01/2022|

Llegeixo al llibre “Calella Típica”: Don Luís Macaya fou un enamorat de la nostra ciutat… Vingué un dia a Calella i aquella vila quieta i assossegada el va captivar… Comprà un terreny i s’hi va fer construir una torre… La que ara coneixem  col·loquialment com “Dàncing o Frankfurt La Torre”, emplaçada a la cantonada dels carrers Anselm Clavé-Sant Josep… El senyor Macaya gaudia organitzant i pagant de la seva butxaca una bona part dels festeig públics de la Festa Major de Setembre… Durant uns quants anys va fer venir la Banda de l’Asil Naval de Barcelona… També la “Cuca Fera”, una carcassa de vímec coberta d’una tela verda, que arribava en el tren del vespre i vomitava foc per la boca, una combinació pirotècnica que ja portava preparada des de Barcelona i que feia molta vistositat… També va portar el cinema a Calella, que va instal·lar al pis de cal “Petit Manyà”… Aquest cinema, però, no va pas ser el primer, perquè abans havia existit el de la carboneria de Can Brugarola i els ambulants de la Plaça de l’Hostal… Calella guarda un record d’aquest benefactor; es tracta de la font que actualment està emplaçada a l’exterior del Mercat Municipal, en la qual hi figura la inscripció “Luís Macaya a Calella – Año 1900”… Aquesta font va estar molts anys ubicada al Passeig Manuel Puigvert, enfront de la torre del senyor Macaya… Segurament qui va disposar el trasllat al mercat no sabia el que representava… Això és un petit resum de la narració del llibre de Josep Andreu i Gay, transcrit per Lluís Campeny i Coll…

A la foto veiem la font i la plaça del mercat a finals dels anys 80… Actualment la font es troba al costat de la torre de l’aigua del mateix mercat…

Colo, 21-abril-2020

Comparteix el contingut!

Go to Top