Els cotxes hauran de superar dues noves proves a l’ITV

Tots els conductors han hagut d'enfrontar-se a la ITV, més temuda pels vehicles antics

  • Aquest 2022, la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) afegeix dues proves que els cotxes hauran de superar: la revisió dels sistemes d’assistència a la conducció (ADAS) i una prova de sorolls del tub d’escapament.

2022-01-23T20:19:20+01:0023/01/2022|

La ITV és un tràmit que tots els vehicles han de passar amb regularitat. Els turismes i les motocicletes l’han de passar als 4 anys de la primera matriculació; els ciclomotors als 3 anys i els camions, als 2.

Aquest 2022, a més, la ITV presenta dues novetats. Per una banda, la revisió dels sistemes avançats d’assistència a la conducció (ADAS), una tecnologia que ja incorporen moltes cotxes nous i que a partir d’aquest any han d’equipar obligatòriament els vehicles que vinguin a la UE.

Els sistemes ADAS (advanced driver assistance Systems) són un sistema d’ajuda al conductor amb l’objectiu de millorar la seguretat viària i evitar accidents, així com reduir la gravetat dels sinistres. Des d’aquest 2022, tots els vehicles que es matriculin a la Unió Europea hauran d’incorporar de sèrie, esglaonadament, fins a 8 ADAS, seguint amb la normativa.

Alguns d’aquests sistemes són l’assistent de velocitat intel·ligent, el d’emergència de manteniment al carril o l’alcoholímetre anti-arrencada, entre d’altres.

Si tots els vehicles de l’Estat espanyol tinguessin instal·lats els sistemes ADAS, segons la Direcció General de Trànsit (DGT), els risc d’accidents a les carreteres es reduiria en un 57%.

L’altra de les novetats és una prova de sorolls del tub d’escapament, que fins ara només es realitzava a les motocicletes.

Aquestes proves són aleatòries, és a dir, no es fan a tots els vehicles, sinó a aquells models que siguin susceptibles de ser sorollosos, normalment els més antics.

A partir del 2023, la prova de sorolls serà obligatòria a tota la Unió Europea. Segons un estudi citat per la DGT, el 80% dels sorolls a l’entorn urbà són a causa del trànsit.

Primeres inspeccions pels vehicles del 2018

Aquest any, s’estrenaran a la ITV tots aquells vehicles que es van matricular el 2018. 

Aquest és el calendari previst per a passar la primera ITV:

         Gener: matrícules de la KGM a la KHG

         Febrer: matrícules de la KHH a la KHY

         Març: matrícules de la KHZ a la KJV

         Abril: matrícules de la KJW a la KKR

         Maig: matrícules de la KKS a la KLN

         Juny: matrícules de la KLP a la KMM

         Juliol: matrícules de la KMN a la KNK

         Agost: matrícules de la KNL a la KPD

         Setembre: matrícules de la KPF a la KPS

         Octubre: matrícules de la KPT a la KRJ

         Novembre: matrícules de la KRK a la KRZ

         Desembre: matrícules de la KSB a la KSS

A partir de la primera inspecció, l’hauran de passar cada dos anys fins que el vehicle en tingui deu. A partir de llavors, s’haurà de passar anualment.

Comparteix el contingut!

Go to Top