Un grup d’escaladors demana regularitzar el rocòdrom a l’aire lliure de la platja de les Roques

La platja compta amb una àmplia zona dedicada a l'escalada

  • A la cala la Vinyeta i a una de les arcades de la Roca Grossa hi ha dues zones on es practica l’escalada. Els usuaris demanen que s’homologuin i es reconeguin de forma oficial, igual que el túnel de La Foixarda, a Barcelona.

2022-02-03T16:44:16+01:0003/02/2022|

Calella té un dels pocs rocòdroms a l’aire lliure i gratuïts de Catalunya. Les persones que a l’estiu escullen les petites cales de la platja de les Roques segur que hauran vist els escaladors pujant per la paret de roca natural habilitada per l’escalada pels mateixos aficionats. 

Actualment, la paret es troba en una situació alegal, és a dir, ni està reglada ni està prohibida. Els escaladors que més freqüenten la zona demanen que s’homologui per tal de practicar aquest esport amb totes les garanties. S’han unit en un grup, Calella Climb, per fer escalada i donar informació a aquells que vulguin venir. En Xavi és un dels escaladors d’aquest rocòdrom urbà d’uns vint metres d’alçada, que sovint es pot veure penjat amb cordes, i que té més experiència. Ha creat un grup de voluntaris equipadors, els quals s’encarreguen de fer el manteniment de forma altruista. “M’hi he estat centenars d’hores penjat treballant. Al final és esport i és fomentar el turisme familiar”, explica l’escalador.

Els escaladors que practiquen en aquest punt calellenc demanen que es regularitzi el rocòdrom i poder obtenir el permís oficial per fer ús de la paret, per la qual hi passen centenars d’escaladors durant l’any. 

El túnel de La Foixarda, a Barcelona, és l’exemple que demanen seguir. També es tracta d’un rocòdrom públic que han fet progressivament els amants d’aquest esport fins arribar a tenir-lo completament habilitat. Es va fer de forma clandestina, ja que hi circulaven els cotxes i no tenien tampoc permisos, però la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) va arribar a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació i el Centre Gestor del Parc de Montjuïc per tal de reconèixer la zona de forma oficial. Fa 50 metres de llarg i 4 d’ample i a dia d’avui és gratuït i s’hi pot escalar els 365 dies de l’any. Està considerat un dels tres millors d’Europa i hi van a practicar prestigiosos escaladors abans de les competicions.

Una paret i unes arcades per escalar

Fa més de 40 anys que es practica aquest esport a la platja de Calella. La proximitat al mar provoca que les assegurances -els elements que mantenen ferm l’espai on es posa el peu- s’oxidin i es facin malbé, motiu pel qual el Grup Excursionista Malgratenc (GEM), juntament amb el rocòdrom de la Fàbrica Llobet, van tornar a equipar la paret amb material prou resistent com per durar uns 30 anys. Ara han demanat una subvenció a la FEEC per restaurar les peces més deteriorades per la corrosió de l’ambient marítim i tenen l’objectiu de crear un espai per fer cursos d’iniciació i de pràctiques.

Hi ha dues zones on es practica l’escalada, la paret de la cala La Vinyeta i les arcades de la Roca Grossa, amb gairebé 30 vies d’escalada, i els esportistes porten el seu equip propi. “És perfecte tant per experts com per principiants”, assegura en Jose Manuel, que hi ha anat en diverses ocasions tan sol com amb amics, també amb nens petits.

Escalada i platja, un reclam turístic 

Aquest rocòdrom és un reclam per escaladors d’arreu del territori, ja que combina dos elements molt atractius: l’escalada i la platja per fer-se un bany després de l’esforç de pujar la paret. No obstant, els professionals recomanen anar-hi fora dels mesos d’estiu per aprofitar que no hi ha gent -en ser cales petites de seguida s’omplen- i que el sol no pica tant.

Molts aficionats a l’escalada tenen blogs en els que publiquen les seves aventures, amb ressenyes molt positives del rocòdrom calellenc. “És un luxe, sol i amb el soroll de les onades com trenquen…”, relata en Jaume, un dels usuaris, a la seva pàgina web. Però també aprofiten les roques de la platja per practicar una altra disciplina, anomenada “búlder”, que es diferencia per no requerir material de seguretat i una inferior alçada.

També escoles i casals han fet excursions a la zona d’escalada per practicar un esport diferent.

Comparteix el contingut!

Go to Top