SÍNDIC

El Síndic marxa denunciant falta de transparència i lentitud a l’Ajuntament de Calella

  • El Síndic es queixa d’excés de zel a la Policia i de prepotència de l’administració local

Pere Porti presentant al ple l'informe del seu any com a Síndic

  • El Síndic Municipal presenta el seu informe anual al ple on critica la prepotència i la falta de transparència de l’Ajuntament de Calella. El govern es pren com un atac la presentació de l’informe final del Síndic en que ha atès 36 casos des que es va nomenar fa un any i 3 mesos. Pere Porti deixa el càrrec i encara no s’han iniciat els tràmits per nomenar substitut.

2022-02-04T11:12:59+01:0004/02/2022|

El Síndic Municipal, Pere Porti, ha presentat l’informe anual dels casos que ha atès durant el 2021, el seu primer i únic any en el càrrec. Ho ha fet al ple municipal, sota l’escrutini de tots els regidors però sense deixar-se intimidar, i amb una crítica clara a l’Ajuntament de Calella: la falta de transparència i la lentitud que impera a l’administració local.

Porti ha tramitat i tancat 36 casos, dels quals afirma que la majoria s’han “resolt satisfactòriament”, sobre qüestions com els empadronaments, problemes amb les taxes d’escombraries, mala atenció per part d’algun departament de l’Ajuntament o queixes pel retard en la resposta per part del consistori. El mateix Síndic ha comprovat aquesta demora en la informació que demanava per gestionar els casos i ha lamentat que quan ha reclamat les dades, l’han “renyat” per demanar-la, enlloc de disculpar-se per incomplir els terminis.

En el seu informe anual, el Síndic destaca dues àrees de l’Ajuntament que cal revisar, la Policia Local i Gestvia. Per una banda, per excés de zel de la Policia Local durant el confinament per ser el municipi de Catalunya que més multes ha posat als ciutadans que no complien amb l’ordre ministerial de confinar-se a casa; més tard, els tribunals van acabar anul·lant totes les sancions imposades. Ha parlat d’un cas en concret en el que la policia va interposar una multa a un home gran  que va anar a llençar les escombraries.

Per altra banda, Porti destaca fins a quin punt la prepotència de l’administració perjudica al ciutadà arran d’un altre dels casos que va portar que afectava a Gestvia. Es tractava d’un ciutadà que es va equivocar de parquímetre i va abonar una multa a Calella enlloc de a Pineda de Mar, al Rierany dels Frares, just el límit entre els dos termes municipals. Gestvia no li va voler entregar a l’afectat els diners que havia pagat erròniament malgrat ser una quantitat mínima, 10 euros. Finalment, l’empresa de mobilitat li va retornar els diners.

Segons el reglament,  el Síndic Municipal pot apuntar al Ple, en la seva intervenció sobre l’informe anual, noms de persones, organs, àrees o departaments de l’Ajuntament que obstaculitzin l’exercici de les seves funcions.

El govern no s’ha pres com una crítica constructiva l’exposició del Síndic, sinó com un atac a la que, tant el regidor Josep Torres -responsable de la Policia Local i president de Gestvia- i Guillermo Gomis -a l’oposició però amb el càrrec de vicepresident de Gestvia- han contestat a Porti en el seu discurs de final de mandat. Torres ha acusat el síndic d’explicar els casos “a mitges” i “d’opinar”. ERC, Calella en Comú i la CUP, per altra banda, han agraït a Porti la seva feina altruista -el Síndic no cobra- i l’alcalde accidental, Marc Buch, li ha entregat una figura en relleu del far.

Malgrat el reglament que regeix el càrrec del Defensor de la Ciutadania només estipula que ha de presentar la memòria al ple, sense haver de ser avaluat, les intervencions dels partits polítics després de la presentació de l’informe del Síndic han recordat a un control, com si d’un tribunal avaluador es tractés i haguessin de fiscalitzar la seva tasca. 

Tot i la pressió del moment i els comentaris de Torres i Gomis, el Síndic no ha perdut la fermesa i ha parlat amb una sinceritat i una valentia que no se sol veure davant d’un acte públic com és el ple municipal, encarant-se als polítics.

Calella perd una persona que no ha tingut por a plantar-se davant l’Ajuntament denunciant les traves que li han posat i defensant al ciutadà, un caràcter que hauria de ser inherent a qualsevol que vulgui rellevar-lo en el càrrec. L’Ajuntament encara no ha iniciat el tràmits per buscar el seu substitut.

Comparteix el contingut!

Go to Top