L’Ajuntament licita per 450 mil euros les obres de rehabilitació de Can Saula

Una de les espectaculars habitacions de Can Saula. (Foto: @calellaesmes)

  • El projecte de rehabilitació contempla una reforma important en l’edifici protegit. Caldrà un canvi d’ús en el POUM perquè passi d’habitatge a centre cívic.

2022-02-07T12:19:51+01:0007/02/2022|

El govern vol que el Centre Cívic Municipal “Germanes Saula Palomer” estigui en funcionament abans d’acabar la legislatura, pel que ha tret a licitació les obres de rehabilitació de Can Saula, l’edifici situat al número 148 del carrer Església. El pressupost màxim que contempla l’Ajuntament és de 450 mil euros, que espera assumir amb la col·laboració d’una subvenció del Programa de concertació Xarxa de Governs Locals 2020-2023 de la Diputació de Barcelona.

Es preveu que les obres tinguin una durada de sis mesos, però cal tenir en compte que és un edifici protegit que forma part del catàleg del patrimoni arquitectònic de la ciutat. Tot i que l’Ajuntament assegura que el criteri principal és el de “mínima intervenció”, el projecte contempla reformar tot l’edifici: des del soterrani fins la coberta, passant per totes les plantes interiors. També es preveu l’enderroc d’equipaments i mobiliari com els aparells de la cuina i els marbres, armaris, l’escala d’accés, envans i parets, el que suposa una obra important. S’hi instal·larà un ascensor i s’adequarà l’edifici a les normatives de seguretat i accessibilitat.

Per tal de convertir l’actual habitatge unifamiliar en un centre cívic caldrà modificar el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), tal com es va fer a la parcel·la del jaciment per poder construir l’Aldi.

La Fundació Privada Germanes Saula Palomer va donar l’edifici a l’Ajuntament amb la condició que s’exposés la col·lecció familiar de pintura en una sala d’exposicions que porti per nom museu “Humet Saula” durant, com a mínim, 60 anys. Maria Dolors Saula Palomer, coneguda popularment com Lolín, va deixar escrit en el seu testament que cedia un immoble de la seva propietat perquè es convertís en un museu per la ciutat. L’Ajuntament hi va incorporar la funció de centre cívic, al qual posarà el nom de “Germanes Saula Palomer”, on s’hi faran activitats i tallers.

El projecte de rehabilitació va ser encarregat directament a un estudi calellenc d’arquitectura i urbanisme, Bestard y Barbé SLP, que no va estar exempt de polèmica ja que un dels seus socis, Salvador d’Horta Barbé i Missé, formava part de la llista de Junts per Calella i és conseller de Gestvia, proposat pel mateix partit.

Comparteix el contingut!

Go to Top