L’Associació Cultural Codina proposa convertir la masia de Can Pocalló en un espai cultural internacional

Actualment, aquesta és l'única vista de la masia de Can Pocalló

  • L’Associació Cultural Codina s’ha creat recentment, però ja pensen en un projecte ambiciós per dinamitzar el barri i que el converteixi en un reclam per locals i visitants: convertir la masia abandonada de Can Pocalló en un hub cultural internacional.

2022-02-11T18:39:11+01:0011/02/2022|

Can Pocalló és una masia ubicada al barri dels Codina, abandonada i amb zones esfondrades. Però l’Associació Cultural Codina (ACC) hi veu un gran potencial per convertir-lo en un espai que allotgi les entitats calellenques relacionades amb la cultura i que també actuï com a hub cultural internacional. El Matadero de Madrid i La Escocesa de Barcelona són dos dels referents d’espais reconvertits en centres artístics i de gran popularitat en els que s’emmirallen.

La masia està ubicada entre el càmping El Far i els Apartaments Codina, envoltada d’un parc natural

L’objectiu principal és ubicar el barri dels Codina al mapa, activar un espai que sigui un reclam tant pels mateixos calellencs com per ciutadans dels municipis propers. Des de l’associació consideren que “generaria un efecte dòmino sobre el sector en incentivar la generació d’altres comerços i serveis al barri. Poc a poc anirien apareixent la farmàcia, la fleca, etc.”, donant vitalitat a una zona creada entre els anys 1970 i 1990 i que és l’entrada a Calella venint per la N-II des del sud. Un “lloc estratègic” assenyalen des de l’entitat cultural per “enllaçar la ruta turística i cultural entre el Far, les Torretes i el parc natural”.

L’ACC ha presentat a l’Ajuntament un projecte de rehabilitació sense grans obres, afegint els elements essencials per posar-lo en marxa mantenint l’essència de la masia. Lourdes Peñaranda, doctora en arquitectura i expresidenta del Museo de Arte Contemporáneo del Zulia, a Veneçuela, ha dissenyat un projecte per adaptar les diferents estances de l’edifici com a sales d’exposicions, de ball i de música, entre moltes altres. Fins i tot contemplen fer activitats esportives als seus voltants, aprofitant el gran pulmó verd del seu voltant.

Una sala d’exposicions incorporant il·luminació però amb l’essència de la masia és una de les propostes

La gran inversió és la compra de l’edifici, que supera el milió d’euros a través d’immobiliàries però que podria baixar de preu tractant directament amb la propietària. Des de l’associació plantegen que l’Ajuntament adquireixi l’immoble per tal de “reactivar una zona problemàtica de Calella per convertir-se no només en un referent per la ciutat, sinó també per tot el Maresme. Un espai cultural amb el compromís de potenciar el desenvolupament cultural i social de Calella a través de la seva internacionalització”.

Una altra de les fonts de finançament que estudien és la d’un inversor privat, malgrat encara no tenen noms sobre la taula. També proposen ubicar-hi un bar per tal de permetre una “ràpida reactivació comercial de l’espai i ajudar a l’autogestió del centre i la seva continua rehabilitació”.

Tot i que Can Pocalló és la il·lusió a llarg termini de l’Associació Cultural Codina, pel moment han engegat les activitats en un local del barri, cedit per una veïna de forma temporal.

Comparteix el contingut!

Go to Top