La sequera al Maresme obliga a ampliar el funcionament de la dessalinitzadora de la Tordera

  • 10 litres per metre quadrat de pluja han caigut a Calella aquest 2022

Interior de la planta dessalinitzadora de la Tordera, situada a Blanes

  • Catalunya continua sense pluja. La manca de pluja aquests dos primers mesos d’any se suma un 2021 molt sec gairebé a tot el país. Al Maresme, han caigut de mitjana, en aquests primers 54 dies del 2022, menys de 10 litres per metre quadrat. Davant aquesta situació, que ha provocat la disminució de les reserves d’aigua als embassaments catalans, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha activat la prealerta de sequera al sistema Ter-Llobregat, d’on el Baix Maresme agafa aigua, i l’alerta a l’Empordà.

2022-02-24T17:32:28+01:0024/02/2022|

A Catalunya, l’aigua és un bé escàs i d’extrems, ja que tant podem tenir un temporal que desborda rius i rieres com setmanes i setmanes sense caure ni una sola gota. Ara estem en un episodi d’extrema sequera, doncs des del 24 i 25 de novembre ha plogut ben poc a Catalunya. La nostra comarca no és una excepció. De mitjana, no s’arriben als 10 litres per metre quadrat, tot i que a Calella han caigut en el que portem d’any 10,6 l/m²; a Pineda n’han recollit 11,8 l/m² o a Santa Susanna s’han registrat 11,5 l/m². A la capital de la comarca, Mataró, s’hi han acumulat 11 l/m² en aquests primers 53 dies.

Després trobem la gran majoria municipis maresmencs que porten encara menys precipitació acumulada, com Canet de Mar i Sant Iscle de Vallalta, on només s’han recollit 3,8 l/m², Arenys de Munt han caigut 4,4 l/m²,  Sant Pol de Mar, on porten 5 l/m² o Arenys de Mar, amb 6 l/m²  en el que portem de 2022, per posar alguns exemples.

A nombrosos municipis del prelitoral de Barcelona o del Camp de Tarragonaja han arribat als 90 dies sense pluja i en altres punts del territori la cosa no és que canviï gaire, perquè les pluges han estat tan minses que, amb prou feines han superat el litre per metre quadrat.

La dessalinitzadora de la Tordera, a ple rendiment

Les plantes dessalinitzadores estan funcionant al 85% de la seva capacitat, com per exemple la instal·lació de La Tordera o la del Prat. En unes condicions normals, haurien de treballar entre el 10 i el 15% del total.

La dessalinitzadora de La Tordera es va inaugurar l’any 2002 i no és la primera vegada que ha d’augmentar la producció d’aigua dessalada per culpa d’una sequera.

Aquest increment es deu a la baixada de les reserves d’aigua dels pantans de les conques internes baixen per sota del 60%.

Cal extremar les precaucions al bosc

La previsió a curt termini no indica que hagin de venir precipitacions abundants a casa nostra. És per això que des de l’ADF Alt Maresme demanen extremar les precaucions als boscos perquè estan molt secs i qualsevol negligència o descuit a la muntanya pot provocar un incendi forestal.

Un clar exemple és l’incendi de Roses d’aquesta setmana on s’han cremat 433 hectàrees, la gran majoria dins del Parc Natural del Cap de Creus. Segons els Agents Rurals, podria haver començat per una crema de restes vegetals mal apagada.

Comparteix el contingut!

Go to Top