Booking pressiona als allotjaments turístics amb grans descomptes i comissions
Alguns hotels calellencs obriran aquest mes de març
Els empresaris dels allotjaments turístics calellencs es veuen collats per les condicions que imposa Booking, que sumen descompte sobre descompte pel client a part de la comissió que s’emporta el portal turístic.
No hi ha dubte que Booking és el portal de reserves turístiques més popular. Qui més qui menys ha reservat alguna escapada o l’ha consultat per saber els preus dels allotjaments. És un dels cercadors que té més oferta, pràcticament tots els hotels, càmpings i apartaments turístics hi estan adherits. Però ser-hi no implica treure’n benefici, més aviat al contrari: Booking pressiona als hotelers perquè facin grans descomptes -mentre el portal de reserves es queda una bona comissió- i canvia les condicions sovint pràcticament sense avisar.
Descomptes a costa de l’hoteler
Els hotelers es poden veure obligats a fer fins a un 40% de descompte sobre el preu d’una habitació a instàncies del portal turístic. “Booking s’inventa uns descomptes i te’ls aplica tan si vols com si no vols”, lamenten des del sector turístic calellenc. Les persones adherides al programa de fidelitat Genius tenen entre un 10% i un 20% de descompte en funció del número de viatges que reservin. Si el client fa la reserva a través de l’app, s’hi afegeix un 5% més. Si l’allotjament està fent una campanya especial a algun país en concret, s’hi suma un altre 5%.
A tots aquests descomptes dirigits al client, Booking s’emporta, com a mínim, un 17% de comissió, però el percentatge puja força si l’establiment vol sortir entre les primeres posicions quan es busca un determinat municipi. Amb totes aquestes condicions, el propietari de l’allotjament ha perdut un 57% del preu de la reserva, potser més. Veiem-ho amb un exemple: si 4 nits en una habitació d’hotel tenen un preu de 450 euros, l’hoteler només rep 193,5 euros. Això passa amb cadascuna de les reserves, el que provoca un greu perjudici pels empresaris.

Tres descomptes diferents que ofereix Booking actualment al seu portal web
Booking permet que, durant tres setmanes a l’any, els propietaris rebin la major part del preu de la reserva -exceptuant la comissió, que el portal turístic no perdona-. El més habitual és que escullin aquestes tres setmanes entre juliol i agost, els mesos més forts de la temporada a Calella. Però els perjudica la resta de l’any.
Algunes d’aquestes promocions són opcionals, però cal que l’empresari les anul·li expressament, el que pot fer que el seu establiment passi a sortir a la tercera o quarta pàgina de resultats, amb la consegüent baixada de visites i reserves.
Clàusula de “paritat”
Una altra de les condicions que els hotelers calellencs troben “abusiva” és l’anomenada “clàusula de paritat”. Aquesta obliga als empresaris a tenir a Booking el preu més baix possible, sense que la pròpia pàgina oficial de l’establiment pugui fer ofertes més baixes. “Booking contínuament rastreja els preus d’altres cercadors, i si el troben més baix, te’l disminueixen automàticament per igualar-lo”, expliquen empresaris turístics de la ciutat.
Sortir de Booking, però, no és una opció. No en va és el cercador més utilitzat per reservar les vacances. “Estem tots collats”, admeten.
Comentaris incontestables
Des del sector hoteler també destaquen una altra opció que els perjudica: els clients, després de finalitzar el seu viatge, reben un qüestionari per opinar sobre l’establiment en el que s’han allotjat. Habitualment, si posa una mala ressenya, el departament de màrqueting de l’allotjament la respon demanant perdó si el turista té raó o donant la seva versió. Però Booking ofereix la possibilitat de tancar el comentari, sense que l’hotel tingui dret a rèplica. “Superar una mala nota costa molt”, expliquen, admetent que la majoria de la gent confia força en els comentaris de la resta de turistes.