L’obra de cobriment de la Riera Capaspre s’encareix un 19% per la inflació

  • L'Ajuntament haurà d'assumir 624 mil euros de l'obra. S'han perdut 480 mil euros de l'ACA

  • L’obra també començarà un any tard respecte del previst inicialment

L'Ajuntament s'haurà de fer càrrec de 624 mil euros. D'aquests, 480 mil els havia de subvencionar l'Agència Catalana de l'Aigua però aquesta subvenció s'ha perdut per desatendre els requeriments d'aquest organisme en presentar la documentació de la subvenció. Per altra banda, l'obra que hauria de costar 700 mil euros, ara puja fins a 914 mil

Aquesta vista desapareixerà en un any: la riera quedarà coberta fins el carrer Ramon i Cajal

  • L’increment de preus de la construcció derivat de la inflació que hem tingut aquests darrers mesos han condicionat l’obra del cobriment de la Riera Capaspre i l’eliminació de la pilona que hi ha sota la N-II. L’obra s’ha encarit un 19%.

2022-03-06T19:25:43+01:0006/03/2022|

L’Ajuntament de Calella ha hagut de repetir fins a tres vegades el procés públic de licitació per a buscar una empresa per a poder dur a terme l’obra que s’hauria d’haver iniciat a finals de 2021 per cobrir la Riera Capaspre entre la N-II i el carrer Ramon i Cajal i eliminar la pila sota la rotonda de la carretera. Concretament, el cost de l’obra s’ha disparat un 19%. Des dels 770 mil euros previstos inicialment ara s’ha hagut d’augmentar fins a 914 mil euros.

La primera de les licitacions que el govern va publicar al seu espai de transparència va ser a l’octubre de 2021 però cap empresa es va presentar degut al preu de sortida, motiu pel qual va quedar desert el concurs.

Les previsions de l’Ajuntament eren cobrir els costos de l’obra amb 295 mil euros de la Diputació de Barcelona i 480 mil euros de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Amb tot, segons l’ACA, l’Ajuntament no ha tramitat correctament la documentació se l’ha exclòs de la subvenció. Així doncs, els 480 mil euros que inicialment el consistori preveia que els pagués l’ACA, ho acabarà assumint el mateix Ajuntament. L’obra s’hauria d’haver iniciat durant aquest passat hivern. Ara caldrà que l’Ajuntament augmenti els recursos propis per fer front al projecte del cobriment de 104 metres de la Riera Capaspre.

El tram que es cobrirà fa 104 metres. (Foto: Dopec)

Amb l’increment de preus derivat de la inflació i la pèrdua de la subvenció prevista de l’ACA, l’Ajuntament haurà d’assumir 624 mil euros d’aquest projecte.

Per altra banda, un cop el govern va augmentar el preu, la Cambra Oficial de Contractistes d’obres de Catalunya va impugnar el segon procés de licitació perquè el govern havia inclòs un criteri d’adjudicació condicionat a l’assumpció de l’increment dels amidaments de l’obra, o sigui que cada empresa que s’hi presentés havia d’especificar fins a quan estava disposada a assumir les despeses de desviament del pressupost inicialment presentat a la licitació. 

La Cambra, que aglutina les principals empreses constructores amb activitat a Catalunya que contracten amb organismes públics, considera que no es pot demanar a les empreses que assumeixin ja d’entrada increments en els preus i quantitats dels materials. Això contravé la Llei de Contractes del Sector Públic, en el qual els projectes han d’estar acompanyats d’un pressupost determinat prèviament per la seva execució. Les administracions ja contemplen un sostre econòmic de la licitació.

El govern per la seva banda va tornar a anul·lar el procediment d’adjudicació i n’ha obert un altre de nou tot junt fa uns dies on no hi consta aquest criteri per assumir les desviacions del pressupost com a mètode per escollir la millor empresa.

Amb tot, aquests dies arran de la Guerra entre Russia i Ucraïna, el preu de l’electricitat ha augmentat encara més i d’aquí les matèries primeres; aquesta circumstància farà encara hi hagi menys marge per l’empresa que finalment sigui l’adjudicatària que, si no fa uns càlculs inicials prou conservadors, pot condicionar l’inici de l’obra que no està previst que comenci fins, almenys, el 3 d’octubre, just després de realitzar-se la pròxima cursa Ironman i tancant la temporada estival.

Comparteix el contingut!

Go to Top