Els Amics de la Poesia homenatgen la poetessa calellenca Maria Cardona amb un any d’esdeveniments

El president dels Amics de la Poesia, Josep Miracle, amb el cartell de l'Any Maria Cardona

  • Els Amics de la Poesia celebren el centenari del naixement i el cinquantenari de la mort de Maria Cardona involucrant a les entitats calellenques en concerts, recitals i estrenes de poemes musicats. Demà comencen amb els Jocs Florals.

2022-03-26T17:04:00+01:0026/03/2022|

Aquest any es commemoren dues efemèrides relacionades amb la poetessa calellenca Maria Cardona: el centenari del seu naixement i els 50 anys de la seva mort. Tot i traspassar ben jove, va deixar una prolífica obra que a dia d’avui es conserva i que els Amics de la Poesia volen posar en valor. Ho fan dedicant-li aquest any i col·laborant amb entitats de Calella i de Barcelona per organitzar diversos esdeveniments.

El primer se celebra demà i és el més literari: la gala dels Jocs Florals, que arriba als 40 anys amb la mateixa vitalitat i passió per les lletres que el primer dia. Els Amics de la Poesia, amb el seu president Josep Miracle al capdavant, premien els millors textos de poesia i de prosa de forma anual, però enguany serà més especial perquè s’estrenarà un poema musicat de Maria Cardona a càrrec del seu renebot, Xavier Garcia Cardona, qui el tocarà al piano, i la veu de la soprano Mireia Tarragó. Comença a les 12h i té com a escenari l’església de l’Escola Pia.

Xavier Garcia Cardona, també calellenc, és el director del Cor Tessàlia de Barcelona, el qual oferirà un concert titulat “La música dels poetes”. A la llarga llista de poemes d’arreu se li afegirà l’estrena dels versos de “La teva rosa”, de la poetessa calellenca, en una peça coral composta pel músic calellenc Josep Alarcón. L’església de l’Escola Pia és també el lloc escollit pel concert, que se celebrarà el diumenge 24 d’abril. La data no ha estat escollida en va: Maria Cardona va néixer el 23 d’abril, dia de Sant Jordi, de l’any 1922.

En el marc del 94è Aplec de la Sardana de Calella, organitzat per l’Agrupació Sardanista de Calella, es tocarà per primera vegada la sardana “Pluja fina del Raval”, commemorativa de l’any Maria Cardona i composada pel músic calellenc Jordi Feliu. Serà interpretada en conjunt per totes les cobles de l’Aplec el dia 5 de juny.

A principis de novembre serà el torn de Joventut Artística de Calella de fer un recital poètic basat en l’obra de Maria Cardona, en aquest cas en el Teatre Orfeó. I l’any finalitzarà amb la publicació d’un llibre titulat com la sardana, “Pluja fina del Raval”, l’antologia poètica de la referent calellenca amb poemes ja publicats i d’altres inèdits escollits per Josep Miracle, un dels més experts en l’obra de Maria Cardona. El llibre, que comptarà amb un pròleg del filòsof i escriptor calellenc Josep Maria Terricabras, s’editarà amb el finançament de l’Ajuntament i es podrà comprar a les llibreries de la ciutat.

Durant tot l’any també estarà disponible a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça una exposició d’objectes personals de la poetessa i dels llibres ja publicats, tots ells de forma pòstuma: “Una veu calellenca”, “Recull de poemes” i “Maria Cardona i Codina (1922-1972). Obra poètica (1991)”, aquest últim també realitzat per Josep Miracle i per la poetessa calellenca Concepció Organ.

Aquesta setmana, per commemorar el Dia Mundial de la Poesia, els alumnes de l’Oficina de Català de Calella i els Amics del Parc Dalmau han llegit poemes de Maria Cardona al pulmó verd de la ciutat.

Comparteix el contingut!

Go to Top