El Col·legi de Geòlegs de Catalunya planteja traslladar la línia de tren del Maresme a l’interior

  • Alerten que la R1 està condemnada i acabarà desapareixent

  • El trasllat de la línia ferroviària és un projecte que porta molts anys en un calaix

2022-03-28T20:09:34+01:0028/03/2022|

El Col·legi de Geòlegs de Catalunya avisa que les vies del tren del Maresme estan condemnades a acabar sota l’aigua del mar i plantegen traslladar la línia a l’interior, un projecte històric. A través de l’Observatori del GeoRisc, apunten que la intensitat dels temporals, sumats a l’acció de l’home, fan que s’acumuli menys sorra que anteriorment. Amb un increment del nivell del mar degut al canvi climàtic, el mar cada cop guanya més terreny a la costa, pel que les vies acabaran desapareixent.

Els geòlegs assenyalen que les rieres actualment estan molt canalitzades i amb conques molt urbanitzades, pel que aporten menys sediments a la costa i representa un dèficit per la regeneració natural de les platges. La construcció de dics esportius també contribueix a que el repartiment dels sediments no es faci de manera regular i la costa quedi desequilibrada, diferent a la morfologia a partir de la qual es van generar les infraestructures com la línia ferroviària.

Els experts avisen que ja anem tard perquè la R1 és una barrera altament vulnerable i entenen que la solució a totes les afectacions provocades pel mar és el trasllat de la línia a l’interior per tal de donar un servei “eficient” a les poblacions i millorar la mobilitat a la comarca.

D’aquesta forma, a més de garantir la seguretat de la infraestructura, exposen que permetria obrir els municipis al mar i ampliar la zona de la platja, generant un ampli passeig marítim un cop pacificada la N-II.

Una obra faraònica

El trasllat de la línia perquè circuli en paral·lel a l’autopista es planteja des de fa més de 10 anys. L’any 2010 es va fer un primer pressupost, que apuntava a uns 2.200 milions d’euros. Amb la inflació actual, el cost seria més elevat. Cal una inversió extremadament elevada, pel que s’ha d’apostar pel projecte. “Cal voluntat política i cal prendre decisions valentes”, confirmen els geòlegs, una actitud que encara no han demostrat les autoritats nacionals.

Comparteix el contingut!

Go to Top