La benzina tindrà un descompte de 20 cèntims per litre a partir de divendres

  • Tots els conductors es beneficiaran de la rebaixa en el carburant

  • En la factura de la llum també es veurà un descompte, d'uns 6 euros de mitjana

Les benzineres es faran càrrec de part del descompte

2022-03-31T07:53:43+01:0031/03/2022|

El govern espanyol ha aprovat el Pla de Xoc de Resposta a la Guerra, amb el que es mobilitzaran 16.000 milions d’euros per mitigar les conseqüències econòmiques de la invasió russa a Ucraïna. Una de les mesures que s’hi inclou és la bonificació de 20 cèntims per litre de la benzina i el gasoil.

Aquest descompte estarà inclòs automàticament en el preu de venda dels carburants i s’aplicarà a tots: benzina, gasoil, GLP i AdBlue. Els conductors que omplin el dipòsit a partir de demà divendres i fins el 30 de juny ja veuran la rebaixa a la factura.

Tots els conductors es beneficiaran del descompte de 20 cèntims per litre en els carburants, que s’aplicarà automàticament.

El govern espanyol bonifica 15 cèntims i les petrolieres els altres 5. Però l’executiu central espera que la Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC) controli que les benzineres no s’aprofitin del descompte per apujar els preus, un fet que ja han constatat a algunes estacions abans que entri en vigor la mesura. Per evitar-ho, es faran controls a les benzineres, ja que les empreses estaran obligades a publicar el preu de venda sense el descompte.

En el cas de les benzineres de baix cost, que ja han avisat que no poden assumir els cinc cèntims que els pertocaria perquè ja tenen els marges molt ajustats, serà l’Estat qui assumeixi els 20 cèntims. Per tant, seran les grans cadenes, com Repsol, Cepsa i BP -les que tenen estacions a Calella i Poblenou, les més pròximes- les que hauran de posar-los.

Els descomptes els hauran d’avançar les benzineres i, posteriorment, demanar la devolució a l’Estat, que els hi retornarà els diners mensualment. També poden demanar un avançament.

Rebaixa de sis euros el preu de la llum

En el mateix pla de xoc, el govern espanyol també hi ha inclòs una rebaixa del preu de la llum, que es traduirà en uns sis euros menys de mitjana al rebut. Es farà a través d’una revisió avançada dels diners que cobren les companyies per produir energies renovables i que s’han disparat amb la pujada de preus de l’electricitat. És a dir, es canviarà el mecanisme amb el que es retribueix a les instal·lacions renovables que reben primes, ja que amb els preus actuals de la llum, la seva rendibilitat és molt superior al 7% que tenen estipulat per llei.

Són diners cobrats de més que hauran de tornar abans del previst -els tocaria retornar-ho a finals d’any- perquè el govern calcula que podrà disposar de 1.800 milions d’euros que aniran directes a rebaixar els càrrecs i, per tant, la factura dels ciutadans.

També s’ha prorrogat la rebaixa d’impostos: fins al 30 de juny, l’impost de generació del 7% continuarà suspès, l’impost especial d’electricitat al mínim i l’IVA al 10%.

El govern espanyol presentarà aquesta setmana a la Comissió Europea, juntament amb Portugal, una proposta per intervenir el mercat elèctric. Volen establir un límit al preu del gas que s’utilitza per produir electricitat, al voltant dels 50 euros per megawatt hora. També demanen incloure la diferència del cost real de les centrals de gas com a cost del sistema elèctric i fixar una doble cotització amb un preu diferent per a l’electricitat que es ven a França a través de les interconnexions. L’executiu preveu que Brussel·les es pronunciï en tres o quatre setmanes, pel que no es notaria en el rebut de les llars i les empreses fins que Europa doni el vist-i-plau.

Comparteix el contingut!

Go to Top