ANÀLISI

“Berenar de negres” als participatius de Calella

  • Es premien alguns projectes participatius no afortunats, d’altres, guanyadors, es deixen al calaix en funció de les afinitats de qui governa

  • La secretària dona fe del resultat de les votacions. La participació és baixíssima.
  • La campanya dels Pressupostos Participatius de Calella s’ha deteriorat per l’interès del govern en executar segons quins projectes -o premiar segons quines entitats- i, en canvi, castigar-ne d’altres per interessos estratègics o polítics. La ciutadania fa temps que veu en les votacions populars, els projectes de participació ciutadana com el Premi Ciutat de Calella o els mateixos Pressupostos Participatius, “s’han convertit en un berenar de negres”. La baixíssima participació ciutadana en aquests temes és una característica recurrent dels últims anys.

2022-04-11T14:41:05+01:0010/04/2022|

Un “berenar de negres” és una frase feta provinent del castellà “merienda de negros”. L‘origen de la frase es remunta als temps del tràfic d’esclaus negres, perquè eren considerats desordenats, anàrquics i primitius. Després d’una duríssima jornada de treball, els operaris negres es reunien per menjar, canviar opinions i cantar al ritme del tam-tam, cosa que els amos blancs titllaven de gresca en una època en la qual el racisme era el més habitual. Per això, quan alguna cosa s’esvaeix o hi ha una desorganització respecte a alguna cosa s’utilitza l’expressió: “s’ha convertit en un berenar de negres”.

Ens referim als participatius, una iniciativa que es va iniciar el 2015 amb un pressupost de 180 mil euros -després es va reduir als 125 mil euros i ara, últimament, als 100 mil euros-. Des d’aleshores, l’adjudicació dels projectes ha estat un “berenar de negres” fins a tal punt que en l’última sessió plenària es debatia sobre la interpretació de les bases ja publicades amb visions diferents segons els partits que governen o estan a l’oposició.

Als participatius de 2017, el projecte guanyador va ser la xarxa de desfibril·ladors, també se li va donar curs als projectes que van quedar en tercer lloc i quart lloc: aparells d’exercici a l’aire lliure i el carril bici al passeig. El projecte sobre l’aprofitament dels recursos hídrics del Parc Dalmau i la recuperació de la bassa de la Pedrera va quedar en segon lloc i no es va executar. El motiu: el pressupost era massa elevat per executar-se juntament amb la xarxa de desfibril·ladors, el guanyador. Per això, amb el sobrant volien executar el tercer, presentat per Francesc Montero, exregidor de l’Ajuntament de CiU (Convergència i Unió) i el quart projecte, defensat per Pere Puig, president local de CDC (Convergència Democràtica de Catalunya) de Calella fins l’any anterior a la convocatòria. Tot plegat fins a esgotar el pressupost total de 180 mil euros. A hores d’ara, instal·lats els aparells d’exercici a La Muntanyeta i al mirador de Rocapins i queda pendent el carril bici al Passeig, tot i que es va fer una prova en plena pandèmia.

L’any 2017, els Amics del Parc Dalmau van defensar la implantació de recursos hídrics al Parc Dalmau, que va quedar en segon lloc. Va guanyar el projecte dels desfibril·ladors. La segona opció quedava fora de lloc per tenir un pressupost massa elevat i esgotar la partida, per això van agafar tercer i quart classificat.

L’any següent, el 2018, el govern va decidir reduir l’aportació dels participatius a 125 mil euros. Aparentment, no hi havia cap justificació. Volia el govern municipal evitar que els Amics del Parc Dalmau presentessin de nou el projecte de l’any anterior dels recursos hídrics del Parc Dalmau?

En aquella edició, el projecte guanyador va ser per la creació de noves àrees de jocs a la platja. Joan Alcaraz va ser el calellenc que va defensar aquesta proposta, sense afinitat política i amb ganes de millorar la ciutat, un habitual de presentar projectes als participatius. Aquestes àrees infantils no es van dur a terme, segons el govern, per la falta de permís de Costes. Amb tot, el Ministeri ha assegurat a CALELLA COMUNICACIÓ que no se li ha tramitat cap petició concreta. Volia realment govern portar a terme el projecte de les àrees de jocs a la platja, guanyador dels participatius de 2018?

L’any 2018 també competia com a projecte la instal·lació de parquet flotant al pavelló del Parc Dalmau, demanat pel Club de Bàsquet Calella, una granja urbana, defensada per l’actual regidora d’ERC a l’oposició, Míriam Sallés, un skate park, defensat per joves calellencs, i la renovació de la plaça del Maresme. El govern va decidir invertir en el parquet del pavelló el setembre de 2019 amb un cost final a les arques del consistori de 180 mil euros -més que el previst als participatius que estaven limitats a 125 mil-. Era el projecte del parquet del pavelló el preferit del govern i per això el va acabar executant?

Skate park de Calella, impossible patinar-hi al 2018 (Foto: RCTV)

Un any més tard, el 2019, els participatius van mantenir la quantitat d’assignació econòmica. La proposta guanyadora va ser la instal·lació d’un parc inclusiu a la Plaça Pau Casals. El projecte va ser proposat per un treballador municipal vinculat a l’àrea de benestar social. Aleshores, la inversió municipal es destinava a La Muntanyeta i quedaven, amb tota probabilitat, altres projectes sense poder-se executar. El parc infantil inclusiu era una proposta del mateix govern introduïda dins els participatius a través d’un treballador municipal?

Casualment, en aquella mateixa edició, els Amics del Parc Dalmau ja havien anunciat que presentarien una nova proposta referida a la recuperació de la bassa de la Pedrera. Aquest nou projecte era una part del que havien presentat dos anys abans. Forma part de l’associació dels Amics del Parc Dalmau l’actual cap de llista de Calella en Comú, partit a l’oposició, Josep Maria Juhé, una de les cares més visibles de l’entitat. Juhé també va tenir carteres al govern com a PSC -primer a Medi Ambient de 2003 a 2007 i com a alcalde de 2007 a 2011- quan va implicar-se precisament en aquesta zona, després deteriorada. La seva opció va quedar en segona posició a les votacions.

Els Amics del Parc Dalmau netegen la Bassa de Pedrera esperant que el govern decideixi invertir-hi

Tal com es va resoldre en anys anteriors, tocaria executar-se per, però no s’ha arribat a fer. El govern no vol portar-la a terme. Per aquest motiu ha incrementat exponencial el cost del parc infantil inclusiu, integrant-hi l’ADIAM (Associació de Discapacitats de l’Alt Maresme) en la definició final del projecte. Res ara ja del treballador municipal. Amb tot, el ple ha acabat obligant el govern a valorar la proposta de la recuperació de la Bassa de la pedrera del Parc Dalmau.

L’oposició va presentar una moció al ple per demanar l’execució del projecte que el 2019 va quedar en segona posició als participatius. Els partits de l’oposició entenen que hi ha prou recursos econòmics per ser executada. El govern no ho considera necessari, però el ple l’acaba obligant a dissenyar el projecte i a valorar-lo definitivament. La legislatura s’acaba en un any.

A banda, aquell mateix 2018, també es van presentar projectes per ampliar el parc infantil del Parc Dalmau mitjançant la instal·lació de 4 tobogans gegants, un jardí vertical a la barana que separa la via del tren del carrer Anselm Clavé i la instal·lació de dos mòduls a la zona esportiva la Muntanyeta per a guardar els materials de les bitlles catalanes. Aquesta última proposa va ser presentada per Calella Marxa, Barri de Pequín i Esplai Caixa i, tot i quedar en quarta posició ja s’han instal·lat. Els mòduls instal·lats a La Muntanyeta era també la segona proposta preferida del govern?

Els participatius es defensaven en públic

L’any 2020, la campanya de votacions es va celebrar presencialment i per internet per primera vegada degut a la pandèmia. El projecte guanyador va ser per l’adaptació per a l’accessibilitat de les voreres del municipi, esgotant el pressupost sencer. El projecte s’està portant a terme enguany. La ciutadania, però, es pregunta si aquest projecte no hauria de formar part del pressupost d’inversió de reposició general del consistori. Cal que s’hagi de presentar als participatius si hauria de ser propi atès directament al pressupost municipal?

A banda, el mateix any es van presentar també altres tres projectes que no van tenir cabuda. La restauració de la balustrada del passeig Manuel Puigvert, defensada pels Amics del Patrimoni Històric de Calella, una entitat formada per la defensa de les actuacions institucionals entorn de l’Aldi. Finalment, les votacions també incloïen la instal·lació d’unes graderies al Complex Esportiu Tomàs Claramunt, La Muntanyeta, ja en fase de redacció; aviat instal·lada. Per què el govern opta per incloure la restauració de la balustrada al pressupost de 2021 aprovat dos mesos després de saber-se els resultats dels participatius?

A l’última edició, fa uns mesos, la ciutadania que va votar -396 persones- van decidir per majoria -196 calellencs- la instal·lació de càmeres de videovigilància. Les votacions es produïen en un moment en què una de les principals preocupacions era la seguretat; encara avui dia. En segona opció va quedar la instal·lació d’una font al Passeig de les Palmeres dedicada als treballadors essencials i als voluntaris COVID-19 colant-hi la restauració de la balustrada -90 vots-. Es buscava tenir l’acceptació de la població amb els sentiments?

També es votava la remodelació de l’skate park, presentada de nou per joves calellencs que practiquen monopatí i patinatge a Pineda per no tenir instal·lacions decents a Calella. La campanya de 2021 també incloïa la proposta de construcció d’una passarel·la de vianants sobre els vestidors del Camp de Mar.

Hi ha un col·lectiu de joves que demanen un skate park a Calella. Asseguren que l’actual envoltat de sorra no funciona bé amb els monopatins. De mentre practiquen al de Pineda de Mar.

De continuar així, mentre no hi hagi l’esperança que les campanyes anuals dels participatius siguin més creïbles, es preveu que la participació continuï a la baixa. La ciutadania es fa preguntes, però el govern, de moment, no les ha respost.

Comparteix el contingut!

Go to Top