Caos a la línia de trens del Maresme per la interrupció de la circulació

  • Un curtcircuit a Sant Adrià del Besòs ha interromput la circulació de trens al Maresme durant tres hores

  • Els passatgers s'acumulen a les estacions, sobretot a la de Mataró

Molts passatgers han hagut de baixar a l'estació de Mataró, on esperen que es restableixi la circulació

2022-04-21T08:55:24+01:0021/04/2022|

Anar en tren quan plou és un suplici. Saps quan arribes a l’estació, però no quan sortirà el tren ni quan arribaràs al teu destí. És precisament el que estan patint els usuaris de la R1 aquest matí. Els més matiners han aconseguit pujar al tren a Calella i a les estacions anteriors si anaven cap a Barcelona, però a Mataró han fet baixar a tothom. El motiu: una avaria que afecta al subministrament elèctric entre Vilassar i Sant Adrià del Besòs, concretament un curtcircuit a Sant Adrià, l’última parada abans d’arribar a Barcelona. Durant tres hores s’ha interromput la connexió entre el Maresme i Barcelona per tren. Tot i que ja s’ha restablert la circulació, s’acumulen retards importants.

Tot i que l’avaria ha començat a provocar alteracions en la circulació de trens cap a dos quarts de sis i s’ha interromput a un quart de set, no ha estat fins passades les set que han avisat a la resta d’estacions. Els passatgers es queixen que han pujat amb normalitat i a mig camí els han fet baixar, quedant-se amuntegats a l’estació de Mataró. “No pot ser que pugem al tren i dues estacions després ens diguin que hem de baixar”, es queixa una usuària que ha pujat a Calella, que lamenta que “si ho haguessin dit a l’estació, directament hauria tornat a casa a fer teletreball. Ara he de trucar al meu marit perquè vingui en cotxe a buscar-me a l’estació de Mataró, que està plena de gent a dins i de cotxes a fora”.

Els operaris els han dit que sortiria un tren de Mataró fins a Montgat, on hi hauria busos que portarien als viatgers fins a Barcelona. Però a l’andana mataronina s’hi acumula gent de diversos trens, pel que no tothom entrarà al primer que surti. Com és normal, això provocarà encara més nervis i l’ambient dins del comboi serà irrespirable. El volum de passatgers que es troba a les estacions, que podria arribar als 15 mil, és massa gran per poder cobrir el servei amb transport per carretera.

Els autobusos que fan el trajecte entre Mataró i Barcelona, una solució que molts tenen al cap quan els avisen que han de baixar a la capital del Maresme, tenen cues quilomètriques, pel que tampoc tothom tindrà un seient. I en aquest cas, no hi pot anar gent dreta.

Els avisos en cas d’incidència solen arribar tard i agafar desprevinguts als passatgers. En un dia entre setmana després d’un pont, gairebé no hi ha turistes. La immensa majoria dels afectats són persones que van a treballar o a estudiar i que no és estrany que s’hagin d’excusar davant dels seus caps o professors per arribar tard degut a la inestabilitat de la línia.

Només aquells que viatjaven al nord de la comarca han pogut arribar al seu destí, ja que entre Mataró i Maçanet hi ha circulat algun tren, encara que fora del seu horari habitual i amb retards.

Tot i que avui el problema és una avaria que afecta el subministrament elèctric, hi ha diversos aspectes que es malmeten quan plou. Per exemple, els sistemes de control, que tenen curtcircuits degut a l’aigua i la sal, posant els semàfors en vermell i obligant al centre de control a donar pas als trens de forma manual. El problema rau en què el cablejat que fa possible el sistema ERTMS (European Rail Traffic Management System), un sistema unificat a Europa, no està preparat per les condicions on està ubicat, al costat del mar i exposat al temporal de llevant.

Comparteix el contingut!

Go to Top