Aplec de la Sardana

L’Aplec de la Sardana recupera les xifres d’ocupació hotelera d’abans de la pandèmia

  • A dues setmanes de l'Aplec, el nivell de reserves per passar el cap de setmana a Calella s'assimila al del 2019

  • El cap de setmana del 4 i 5 de juny, Calella acollirà la 94 edició de l’Aplec de la Sardana, l’Aplec Pairal de Catalunya, una edició que arriba amb novetats i recupera les xifres d’ocupació hotelera d’abans de la pandèmia.

2022-05-14T16:45:25+01:0014/05/2022|

Torna l’Aplec de la Sardana a Calella. Els dies 4 i 5 de juny, la nostra ciutat serà l’epicentre del món sardanista. Un cap de setmana ple d’audicions i ballades de sardanes. Per fomentar que els amants de la sardana que visquin lluny també vinguin a l’Aplec, l’Agrupació Sardanista de Calella ofereix cada any ofertes d’hotels per passar el cap de setmana a la nostra ciutat. La seva presidenta, Queralt Pedemonte, ha assegurat que “l’oferta hotelera està anant molt millor que l’any passat -evidentment el 2021 només hi havia 3 hotels oberts- i vam fer la meitat dels ingressos”.

Aquest any, segons Pedemonte, es preveuen unes xifres similars al 2019, en època prepandèmia, “és a dir, als volts de les 200 habitacions venudes i uns 20.000 euros aproximadament de recaptació d’impacte sobre els hotels de Calella”.

Serà el primer Aplec que se celebrarà sense cap restricció des de que va començar la pandèmia de la COVID-19.

Valor simbòlic a la cultura popular

La 94ª edició de l’Aplec començarà el dissabte dia 4 de juny amb un concert de sardanes a les 18:30h al Passeig Manuel Puigvert, davant del monument de la sardana, com no podia ser d’una altra manera i continuarà a les 22h amb una doble audició a càrrec de la cobla La Principal de la Bisbal, una cobla que no havia participat mai a la vigília de l’Aplec.

La presidenta de l’Agrupació Sardanista de Calella ha explicat que enguany s’haurà de pagar un preu simbòlic pels actes de la tarda: “Com a novetat, el concert tindrà un preu d’1€ i la doble audició de 2€. Sempre havia estat gratuït però enguany hem volgut allargar el cicle d’audicions de sardanes de l’estiu durant dos caps de setmana més al setembre perquè és quan més gent hi ha durant les audicions”. Pedemonte afegeix que “d’aquesta manera també es posa en valor, encara que sigui de manera simbòlica el que simbolitza aquesta cultura popular”.

El diumenge serà el dia gran. L’Aplec de la Sardana arrencarà a les 10 del matí i fins a les 14h, quan es farà una pausa per dinar i tornarà a engegar a les 16 i fins a les 20h. Les cobles, són les mateixes de cada any: La Principal de la Bisbal, la Montgrins, La Principal de la Bisbal i la Marinada, les millors cobles de Catalunya que hi ha actualment.

Des de l’Agrupació Sardanista de Calella han volgut remarcar que a la ronda de sardanes obligades de la tarda, la cobla Mongrins interpretarà la sardana obligada de tenores “Sa Roncadora”. Queralt Pedemonte ha assegurat que “és un esdeveniment molt important dins del món sardanístic perquè és una sardana de Ricard Viladesau, un dels compositors més importants del món sardanístic perquè quan la va compondre la va prohibir, ja que era una sardana molt difícil d’interpretar”. Pedemonte ha explicat que “és una sardana que només la podia tocar ell i que quan va morir, les partitures d’aquesta sardana no es van repartir perquè estava prohibit tocar-la”, però això va canviar quan “fa dos anys, la vídua de Viladesau va morir i, l’any passat, la filla del matrimoni va començar a repartir les partitures”.

Primer la va interpretar La Principal de la Bisbal, cobla a la qual pertanyia Viladesau, en un concert a l’estiu i després es van repartir les partitures a les altres cobles. “La Montgrins va ser la primera cobla que la va gravar en un estudi. També la va interpretar en directe al concert de Nadal i ara la tornarà a tocar a l’Aplec de la ciutat”, explica Pedemonte. “La sardana ja s’havia interpretar en el mateix escenari del Pati de l’Ós als anys 70, quan es va estrenar, de la mà de Ricard Viladesau amb la Principal de la Bisbal”, continua.

Una altra de les novetats que trobaran els assistents a l’Aplec són diferents parades d’entitats de la ciutat com l’ANC, la Confraria de la Mare de Déu del Roser dels Trabucaires i la Colla de Geganters de Calella.

Comparteix el contingut!

Go to Top