Compte amb les estafes per la campanya de la renda

L'Agència Tributària és un dels organismes que més suplanten els estafadors

  • Els ciberdelinqüents aprofiten l'època de presentar la renda per suplantar la identitat de l'Agència Tributària o Hisenda i treure diners a les víctimes.

2022-05-18T20:33:05+01:0018/05/2022|

La majoria de la gent està presentant, durant aquests dies, la declaració de la renda corresponent a l’any 2021. Una època que estan aprofitant els ciberdelinqüents per intentar treure el màxim profit estafant als usuaris amb correus o SMS falsos d’organismes com l’Agència Tributària o Hisenda.

Es coneixen amb el nom de phishing, que és quan suplanten la identitat d’una altra persona, en aquest cas una administració pública, per aconseguir diners o dades personals. Els textos que envien poden variar: des d’un canvi en la base de dades que requereix que la persona que el rep teclegi les seves dades personals, que hi ha un pagament pendent o que han de fer un reemborsament. El seu únic objectiu és treure la màxima quantitat de diners o obtenir les dades bancàries.

L’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI) alerta d’una estafa, suposadament signada pel “Ministerio de Hacienda y Fucion Publica”, que avisa d’una notificació electrònica per la que el contribuent s’ha de descarregar un “comprovant fiscal digital”. Aquest suposat comprovant realment és un virus per infectar el dispositiu i accedir a les dades personals. L’OSI també avisa d’un altre correu electrònic, que també es pot rebre en forma de SMS, que suplanta l’Agència Tributària i que informa d’una multa per la qual s’ha de fer un pagament “de forma urgent”. De nou, és un cas de phishing.

Usuaris europeus també estan rebent falses sol·licituds per reclamar l’import de l’IVA, que arriben per correu electrònic i que inclouen un virus. Aquestes es dirigeixen sobretot als usuaris de dispositius amb Windows i Android com a sistema operatiu.

Tot i que la majoria d’estafes es cometen a través d’internet o del telèfon mòbil, també es donen casos de trucades telefòniques fraudulentes per part de persones que afirmen treballar per Hisenda i que intenten convèncer a les víctimes perquè els donin dades personals. Els objectius principals són els propietaris de petites empreses, les nous contribuents menors de 25 anys i els majors de 60 anys.

Com reconèixer una estafa

Els Mossos d’Esquadra donen algunes claus per reconèixer quan estem davant d’una estafa per evitar caure-hi. Cal comprovar l’adreça del remitent, ja que normalment té lletres duplicades o tenen comptes amb dominis d’altres països. També solen contenir faltes d’ortografia, ja que sovint estan fets directament amb un traductor, i demanen el número de compte o de la targeta, fan trucar a un número de telèfon o sol·liciten descarregar una aplicació -sempre fraudulenta-.

L’Oficina de Seguretat de l’Internauta afegeix que la majoria de correus maliciosos tenen assumptes molt cridaners que fan preocupar a la persona que el rep. L’OSI també recomana comprovar que l’enllaç al que porta el correu té el certificat de seguretat (és la lletra “s” de l’https://) i analitzar els documents adjunts amb un antivirus abans de descarregar-los per assegurar-nos que no són un virus.

Comparteix el contingut!

Go to Top