Rècord de temperatura en un mes de juny a Calella: s’han superat els 35 graus

  • Rècord de temperatura màxima i mínima a Calella

Els termòmetres han estat avui disparats per l'alta temperatura

2022-06-17T17:30:47+01:0017/06/2022|

Les zones d’ombra eren les més buscades avui pel carrer. Les begudes, com més fredes millor. I no és per menys: la temperatura màxima que s’ha assolit a Calella sobre les 11h ha estat de 35,7 graus, superant tots els registres d’un mes de juny, segons l’estació meteorològica que MeteoMar, el servei del Consell Comarcal del Maresme, té instal·lada a la zona de les Torretes.

A la ciutat també hi ha una altra estació meteorològica, gestionada per un particular, situada al carrer Jovara. Hora a hora publica a Twitter la temperatura a temps real sota el nom de @tempscalella, juntament amb altres dades com la humitat o el vent. En estar més a prop del mar, la temperatura màxima que ha captat és de 33,3 graus i explica que “no ha pujat més perquè [el vent] de gregal ha girat a garbí, amb entrada tímida de la marinada”. Els seus registres marquen el rècord absolut de màxima a Calella en els 35,3 graus a l’agost de 1994, que queda superada amb els 35,7 graus d’avui. Tot i així, la ubicació marca una diferència, ja que no és el mateix que estigui a prop o lluny del mar, i l’estació de MeteoMar és molt més recent.

Segons @tempscalella, aquesta nit també s’ha superat una altra dada: la de la temperatura mínima més alta des que va instal·lar l’estació meteorològica l’any 1983, deixant una nit tòrrida. S’ha situat en 24,8 graus i l’anterior va ser l’any 2019 amb 24,1 graus. En aquest cas, l’estació de MeteoMar si que ha registrat una temperatura mínima molt similar, de 24,9 graus.

Aquesta situació es dona en plena Festa Major petita, un moment en el qual la gent surt més al carrer per participar a les activitats previstes. Per això, cal seguir les recomanacions i consells de Protecció Civil per evitar cops de calor, com és hidratar-se bé bevent molta aigua, tenint cura especialment dels infants, la gent gran i les mascotes, protegir-nos la pell amb un factor solar elevat i el cap amb gorres o barrets i refrescar-nos sovint mullant-nos la cara i, fins i tot, la roba.

Aquest divendres s’ha batut el rècord de temperatura més alta tant de dia com de nit a Calella.

Aquestes xifres han portat al Servei Meteorològic de Catalunya a emetre una alerta per l’onada de calor, que al Maresme ha estat molt alt, d’intensitat 4, però que a molts punts ha arribat al nivell màxim, 6, de temperatures extremes.

La massa d’aire càlid no ha arribat sola. Ho ha fet acompanyada de pols sahariana, que provoca que pugi la concentració de partícules PM10 causada pel polsim i genera contaminació i enterboleix el cel. Onada de calor i contaminació no són una bona combinació.

L’onada de calor d’aquesta setmana es combina amb la contaminació provocada per l’arribada de pols sahariana en suspensió.

Tot plegat és una mostra més de l’emergència climàtica, ja que aquest ha estat l’avís d’onada de calor més primerenc que s’ha fet mai des del Servei Meteorològic de Catalunya. La temperatura està desbocada i les estacions han quedat alterades. Enguany, la primavera pràcticament no ha existit. L’abril també va ser de rècord, en aquest cas pel fred que va fer. En canvi, al maig vam tenir una calor d’estiu inusual.

Al llarg de la història, la Terra ha patit diversos canvis climàtics, però tots ells han estat a causa de fenòmens naturals com l’impacte de meteorits o els canvis en la circulació oceànica. Aquesta vegada, però, les evidencies apunten a l’acció de l’home degut a la crema d’una gran quantitat de combustibles fòssils. Fa anys que es va alertant, però les accions que s’estan prenent són molt minses. A Catalunya, la temperatura mitjana anual ha augmentat en gairebé 1,8 graus en els últims 70 anys, segons el Meteocat.

Comparteix el contingut!

Go to Top