Sant Joan s’acosta sense parades de petards a Calella però si a Poblenou

La caseta de petards més propera és la del Rierany dels Frares, a tocar de Calella. Enguany ha obert a últim moment.

  • Els lots són els que tenen més sortida
2022-06-19T17:12:37+01:0019/06/2022|

Calella continua, un any més, sense tenir venda de petards. L’única parada que hi havia tradicionalment a la nostra ciutat era Establiments Pirotècnics Folgado, que venien els productes pirotècnics a un petit local del carrer Riera. Els dos últims anys no van obrir a causa de la pandèmia, però enguany tampoc aixecaran la persiana degut a l’estricta normativa que regula aquest tipus d’espais, on hi ha d’haver suficient distància amb la pólvora. Enguany han decidit no fer la inversió necessària per condicionar la botiga, tot i que tenen en ment fer-la l’any vinent per poder tornar a obrir.

Així doncs, la caseta de venda de petards que queda més a prop de Calella és la del Rierany dels Frares de Poblenou. Enguany han muntat la parada més tard de l’habitual degut a un problema amb la grua que havia de transportar el mòdul que fa de botiga pirotècnica. Però des de divendres està preparada i en funcionament durant tot el dia.

Des de la parada de petards de Poblenou expliquen que els lots són els productes que tenen més sortida, ja que hi ha coets per tota la família. Aquests, però, se solen acabar de pressa. També les bengales i les bombetes pensades pels més petits es venen especialment bé, no en va és una festa pensada pels nens i nenes, on els colors són els protagonistes, però també el soroll.

Els articles pirotècnics es classifiquen en tres categories: la F1 són els de baixa perillositat i nivell de soroll insignificant, són aptes per menors de 12 anys. La F2 són els petards de baixa perillositat i baix nivell sonor i l’edat mínima de compra és de 16 anys. Els coets de la categoria F3 són de perillositat mitjana i cal tenir 18 anys per comprar-los, només es poden utilitzar a l’aire lliure en zones de gran superfície i deixant una distància de seguretat de 15 metres.

En els darrers dies ja s’ha començat a escoltar com esclataven alguns petards, fent boca fins el moment de la revetlla. Habitualment es comencen a sentir setmanes abans, però enguany s’ha retardat. Potser per la dificultat de trobar-los, potser per l’augment generalitzat de preus.

A més de la parada del Rierany, a Poblenou n’hi ha una altra situada a la Plaça dels Països Catalans. Tots els establiments de venda de petards han de passar tot un seguit d’inspeccions per acreditar que compleixen la normativa, en tractar-se d’un producte tan sensible com és la pólvora. També vigilen que no es venguin els coets a nens per sota de l’edat legal, un fet que s’ha donat a algunes casetes i que pot suposar la clausura de les botigues. Les parades han de tenir el permís de l’Àrea d’Indústria de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya i la Intervenció d’Armes i Explosius de la Guàrdia Civil.

Al conjunt de Catalunya, el sector pirotècnic és optimista i preveu arribar als 19 milions d’euros de vendes. Les parades especialitzades han hagut de canviar de proveïdors i optar pel producte estatal, ja que durant algunes setmanes el port de Xangai, a la Xina, ha estat bloquejat i ha fet retardar l’arribada del producte xinès.

Consells per llençar petards amb seguretat

A l’hora de manipular els petards, cal anar amb compte de no subjectar-los amb les mans quan estan encesos, no posar-los a prop de la cara ni del cos i, si és possible, encendre’ls amb metxes. Si un petard no explota un cop encès, no s’ha de tocar fins que passi una estona.

No es poden posar els petards a l’interior d’objectes, ja que és imprevisible la distància a la que pot explotar. Per suposat, també cal estar lluny de zones boscoses, especialment amb aquesta onada de calor, quan hi ha una trentena d’incendis forestals actius a Catalunya.

Comparteix el contingut!

Go to Top