Avui Sant Pere

2022-06-29T17:09:26+01:0029/06/2022|

Diu en Josep Andreu (Pepet Gras) al llibre “Calella Típica” (1978), que una de les festes patronímiques més lluïdes que es celebraven a Calella, era la que el Gremi de Pescadors dedicava al seu patró Sant Pere… Dona tot un seguit de noms de pescadors que ell guardava a la memòria: Bolívar, Cardó, Codina, Diviu, Suñé, Forest i els Tenas, Organ, Puigvert, Constans, Guardis… mentre recorda que els pescadors eren gent noble de fets i paraules, però que quan s’enfadaven engegaven algun “patern”… i que al varar la barca la veu forta i clara del patró deia “en nom de Déu, vara la barca”…. Cap any hi faltava l’Ofici Solemne acompanyat d’orquestra, que després feia un “pasacalle” i en acabar es trobaven tots, pescadors, músics i convidats, al Cafè de “la Batzegada” on els hi era ofert un refresc… A la tarda, Processó on hi assistien tots els mariners acompanyant el Penó del Gremi… Acabada la Processó, a la Plaça del Gremi, tenia lloc la “Dansa de Morratxes”, acte revestit de gran espectacularitat… Totes les noies de Calella lluïen les millor gales, doncs sabien que aquell dia els podria sortir un pretendent… Finalitzada aquesta dansa, començava el ball pròpiament dit, en el qual hi premia part tot el públic… Amb aquest ball i a altes hores de la matinada acabaven els actes de la festa de Sant Pere… És tot un plaer poder reviure actes populars i singulars de la nostra ciutat a través dels relats dels dos llibres de “Calella Típica”… Us animo a donar-hi un cop d’ull… I per acabar vull felicitar a tots el Peres, Perets i altres diminutius o superlatius del nom Pere que avui celebren la seva onomàstica… FELICITATS!!!

Nota: En lloc d’afegir-hi una fotografia, avui reprodueixo un dibuix signat per Josep Camps, il·lustrador d’aquesta i moltes altres publicacions sobre Calella, que de ben segur mereixeria, per part de qui pertoqui, un reconeixement oficial per tota la seva col·laboració a la cultura bibliogràfica de la nostra ciutat. Escric això sense saber si ja s’ha fet amb anterioritat…

Colo, 29-juny-2020

Comparteix el contingut!

Go to Top