Conèixer la història darrere de 60 ermites del Montnegre i el Corredor a través d’un llibre

El llibre s’ha mantingut en secret fins la seva presentació a Can Saleta, amb la participació de Martí Barrera, president de Calella Marxa, i els autors, Daniel Rangil i Joan Ferrer.

Barrera, Rangil i Ferrer han presentat el llibre aquest divendres a Can Saleta

  • Els calellencs Joan Ferrer i Daniel Rangil han escrit i il·lustrat un llibre sobre 60 ermites del Montnegre i el Corredor i proposen, juntament amb Calella Marxa, el repte de visitar-ne com a mínim la meitat i fer-se una fotografia.

2022-07-02T10:06:21+01:0002/07/2022|

Tant els cascs urbans com les zones boscoses de la nostra zona tenen edificis religiosos amb una història al darrere. Els calellencs Joan Ferrer i Daniel Rangil s’han proposat descobrir-la en un llibre que “és una relació amb mapes d’ubicació i l’explicació de si és una ermita, una església… i hi ha la descripció de 60 ermites del Montnegre i el Corredor que hem escollit”, detalla un dels seus autors, Joan Ferrer.

Malgrat el llibre no estableix rutes, si que pretén ser-ne un complement a l’hora de fer excursions a aquestes edificacions, moltes d’elles en ruïnes, per saber què hi va passar. Però si que han incorporat “el repte de descobrir-ne 30, fer-te una ‘selfie’ i enviar-la a Calella Marxa”, amb l’objectiu de rebre el reconeixement d’haver superat la prova. Ferrer proposa anar més enllà i descobrir altres aspectes com “l’advocació del sant o si havia passat alguna cosa a aquesta ermita. Per exemple, al Monestir de Roca-rossa hi havia hagut la Inquisició i allà es torturava i es matava en altres èpoques”. Per idear el repte es van inspirar en una activitat similar que va organitzar un grup excursionista de Mataró pels turons del Maresme, però la van adaptar a una recerca sobre ermites que ja estava fent Rangil.

L’objectiu és que els excursionistes que visiten les ermites ampliïn els coneixements sobre els llocs on són, posant més èmfasi en “quan s’hi celebra la festa o si s’hi fa un aplec” més que en els elements arquitectònics. Per desenvolupar-ho han utilitzat els testimonis dels residents més propers a cada un dels edificis. El que s’han trobat, però, és que “hi ha moltes llegendes i sovint és el que explica la gent”. Unes tradicions populars molt arrelades al territori.

S’han centrat en la zona compresa entre la Riera d’Argentona, l’autopista, el riu la Tordera i el mar Mediterrani, centrant-se sobretot en el Montnegre i el Corredor però fent-lo arribar al mar, abastant part de les comarques del Maresme i del Vallès. En tota aquesta zona hi ha un total de 196 ermites, però s’han centrat en 60.

De Calella hi han inclòs només la Capella de Sant Quirze i Santa Julita, de la que explica que “primer estava dedicada a Sant Telm, que era el patró dels Pescadors”, ja que algunes de les que hi havia han acabat desapareixent. Ferrer posa d’exemple el cas de la Capella de Sant Jaume, situada a l’Hospital, o l’ermita del Roser, a la zona del jaciment, de les que afirma que “les riuades se les havien endut sempre, perquè es posaven a llocs que no corresponia”. També a la zona de l’antiga escola Salicrú hi havia l’ermita de Sant Quirze.

El llibre ha estat finançat per l’Ajuntament de Calella i per l’empresa Millàs, ubicada a Sant Pol de Mar, i es posarà a la venda a la seu de Calella Marxa, entitat que ha col·laborat intensament en tot el procés de creació del llibre. Amb tota probabilitat també es podrà comprar a les llibreries de la ciutat. De cara al futur també es plantegen fer rutes guiades per les ermites i ampliar el territori.

Comparteix el contingut!

Go to Top