Els ocupes dels Codina van pagar 1.500 euros a canvi de les claus per accedir a l’habitatge

  • Un dels ocupes té un judici imminent per usurpació d’habitatge

El pany de l'habitatge ha estat forçat en diverses ocasions

2022-07-15T12:30:36+01:0015/07/2022|

Els tres ocupes del pis del bloc 6 dels Codina que han estat els protagonistes de la setmana van pagar 1.500 euros per poder obtenir la clau -talment com una màfia- que els va permetre obrir l’apartament. Estava buit, ja que feia sis mesos s’havia produït un desnonament previ, només ho indicava una cinta dels Mossos d’Esquadra, en tant que cinta judicial, no permetent el pas de persones.

Els dos inquilins que ahir dijous es trobaven a l’interior de l’habitatge ocupat, els dos d’origen marroquí, han explicat a CALELLA COMUNICACIÓ que els anteriors ocupants els van donar la clau que els va permetre accedir-hi a canvi de diners. La cinta que havien col·locat els Mossos d’Esquadra, segons diuen, ja no hi era. El qui els va donar la clau els va assegurar que el pis era d’un banc. Al seu interior no hi ha gaires objectes: l’estança que fa de menjador només té un matalàs a terra i dues televisions que no van a parar enlloc, ja que no hi ha llum, ni aigua. Ni tan sols hi ha endolls, només algun cable que penja del sostre. Hi ha dues habitacions més on els llits si que tenen un somier que els eleva. La cuina està pràcticament per tirar a terra, acostumen a menjar al balcó.

Els veïns dels pisos més pròxims coneixien bé la situació d’aquest immoble. Asseguren que fa molts anys que havia estat ocupat per diferents famílies i no entenen com, després de l’últim desnonament, els propietaris no van canviar el pany i la porta per una de metàl·lica per evitar noves entrades. Gairebé ningú coneix els propietaris del pis, de nacionalitat francesa i els quals van acabar detinguts per intentar recuperar-lo. Els dos marroquins creuen que els francesos “són antics ocupes, els propietaris dels pisos no entren per la força, truquen a la policia”, una experiència que fa pensar que no és la primera vegada que viuen en un pis ocupat.

La porta té el pany molt deteriorat. Demostra que no és la primera vegada que pateix actes vandàlics. De fet, per entrar-hi a la força no cal fer gaire pressió, malgrat hi ha dos panys. En el moment de l’enfrontament només hi havia un dels ocupants, que va posar una denúncia contra els dos francesos. Al·lega que el van agredir amb gas pebre i amb la palanca que van utilitzar per forçar la porta, el que li ha deixat una bretxa al cap. Va necessitar una ambulància que el va traslladar fins a l’Hospital per fer-li les primeres cures. “Jo estava recolzat al llit i em van tirar un esprai, no els vaig fer res”, es defensa el jove, de 30 anys. Juntament amb el seu company, de 23, van accedir a Espanya el 17 de maig de l’any passat, en una de les entrades irregulars massives des del Marroc en les que 10 mil persones van saltar la tanca de Melilla. Afirmen tenir la condició de refugiats, de fet, un d’ells ha aconseguit feina a un municipi proper.

Pel barri corria la veu que els Mossos l’havien detingut dimecres al matí, però només el van traslladar fins a la comissaria d’Arenys per prestar-li declaració arran de la denúncia que van interposar els propietaris reals de l’habitatge per usurpació. Dilluns al matí té un judici oral.

Diferència entre usurpació, ocupació i violació de domicili

L’ocupació no és un terme jurídic que aparegui en el Codi Penal. Entre la usurpació i la violació de domicili, la diferència rau en el fet de si l’amo de l’espai viu o no al seu interior, encara que sigui com a segona residència. La usurpació pot afectar més coses a banda de l’habitatge: aquest es dona quan un habitatge està buit, no habitat per ningú, i algú es queda a dins convertint-lo en la seva residència sense el consentiment dels amos. En canvi, la violació de domicili, és el que es dona quan el pis té habitants i algú intenta quedar-s’hi a dins.

Comparteix el contingut!

Go to Top