Manuel Puigvert “Soques”

2022-08-05T08:14:22+01:0005/08/2022|

Hem anat moltes vegades al Passeig de Mar, batejat l’any 1937 amb el nom de Passeig Manuel Puigvert, i potser no en sabem massa d’aquest personatge calellenc… Fem un petit repàs, nascut l’any 1843 fou alcalde Calella i guerriller Carlí (Brigadier)…

Diuen que el caràcter de “guerriller” el portava a la sang, tota vegada que el seu pare ja havia participat molt activament a la “primera carlinada”… Segons he llegit, va ser alcalde de Calella en dues ocasions (1891-1897 i 1899-1902) i que manava a l’estil d’un cacic… Fou l’alcalde que construí part del clavegueram i el que tingué la iniciativa de reservar un espai per un futur passeig entre la platja i les vies del ferrocarril, fent-hi plantar els primers arbres…

Diuen que sabia moure masses d’obrers i els acollia i estimulava a l’Ateneu Calellenc… Fou un personatge conegut arreu de la península i esmentat a totes les històries carlines de l’època… Havia guanyat moltes medalles per fets de guerra… Al darrer intent carlí (1905) es llençà a les muntanyes de Can Carreres i Montnegre al front d’una partida d’insurrectes… Per fidelitat a la causa, Carles VII, des de l’exili, l’ascendí a Brigadier… Perseguit per la justícia, es va refugiar a Avinyonet de Puigventós, on va morir l’any 1913…

Les seves despulles foren traslladades a Calella l’any 1973 per reposar dignament al seu poble nadiu… Ho diuen els llibres “Compilació Històrica Calella” de Domènec Mir i “Personatges Calellencs” editat pel grup Pa, Vi i Moltó… Sempre és bo tenir històries a mà… Per cert que al visitar el cementiri per fer la foto que acompanya aquest comentari, me’n he adonat que ha desaparegut el medalló que, amb la fotografia històrica del Brigadier, estava enganxat a la làpida… Estem envoltats de gent irrespectuosa i irresponsable…

Colo, dijous 26-novembre-2020

Comparteix el contingut!

Go to Top