L’estiu crema i VOX s’aprofita

2022-08-06T09:23:38+01:0006/08/2022|

Que a l’estiu passen coses a Calella no és cap novetat. En passen moltes, algunes amb molt soroll, com els aldarulls provocats pels joves borratxos d’alcohol i ganes de viure fins a l’extrem, i altres passen més desapercebudes, com les dificultats per dormir per culpa de la calor. Però aquest estiu hem viscut un episodi nou. No té res a veure amb el turisme –que ja resulta estrany–, però sí té a veure amb drets i dignitat de les persones. Em refereixo a l’episodi d’unes persones que han estat detingudes per la policia per reclamar la seva propietat davant dels ocupes que l’habitaven. El resultat va ser sorprenent: enlloc de fer fora els ocupes, van detenir els propietaris! Una paradoxa del sistema legal espanyol, que sovint vol ser tant proteccionista i legalista…, que les lleis acaben protegint més als culpables que a les víctimes. No entraré en si els propietaris havien fet els passos correctes o no. Perquè el tema de fons és el que importa: els propietaris defensaven el seu dret a la propietat. I van acabar detinguts. I ja tenim la polèmica servida!!

No han tardat gaire a fer acte de presència els extremistes de dretes de VOX per treure rendiment al tema. Fent demagògia, com sempre, i deixant clar que a ser oportunistes no els guanya ningú. El líder de VOX, Ignacio Garriga, es va presentar a Calella i es va reunir amb algun representant de l’associació de veïns d’aquella zona. I el seu discurs demagògic –repeteixo, per tal que quedi clar– es va deixar sentir: que si els immigrants, que si el sistema no funciona, que si els drets dels propietaris a allò que és seu passa per davant d’altres consideracions…, en fi, res de nou en la “matraca” a la que ens tenen acostumats els radicals feixistes del país. Una vegada més, al meu parer, ha quedat demostrat que els valors d’aquesta gent res tenen a veure amb la democràcia, ni amb els drets fonamentals ni amb la dignitat de les persones. El seu és el missatge de l’odi contra els que són “diferents” per raó de llengua, religió, costums o tradicions. El seu és el discurs manipulat i manipulador segons el qual la immigració és el problema i que cal (això no ho diuen directament, però se’ls entén perfectament) fer-los fora, expulsar-los. El seu és el discurs que hi ha inseguretat ciutadana i que cal que hi hagi més policia i que aquesta pugui actuar com si fossin “pistolers” al servei de l’amo. El seu és el discurs tronat…, però altament incendiari, segons el qual Espanya és dels espanyols (si pot ser que només parlin castellà, estimin la bandera espanyola i creguin amb la fe dels posseïts en la sagrada unitat del territori). Aquesta Espanya fictícia que volen imposar a llarg termini, comença fent reunions amb veïns enfadats que el que volen –amb tota la raó del món–, és que la llei sigui justa i equitativa. Però als de VOX que la llei sigui justa i equitativa els importa ben poc, ells són més d’imposar les lleis que defensin els seus ideals propers a les tesis que els feixistes alemanys defensaven en èpoques pretèrites i que tots ja sabem què va comportar.

No sé com acabarà l’estiu. Ara mateix crema. I ho fa per tot el que sol passar a l’estiu (temperatures climàtiques a banda) i perquè VOX ja ha començat la precampanya per les eleccions municipals del 2023 a Calella. I ho fan aprofitant que no sempre els polítics locals acaben actuant de la manera més adequada o ràpida. A hores d’ara no sé si es presentaran o no, però pel que sembla i els passos que fan, tot apunta a que així serà. I això mateix és una molt mala notícia per la democràcia i per tots aquells que creiem en els drets fonamentals de totes les persones, començant per respectar la seva dignitat.

A Calella, doncs, l’estiu crema i VOX s’aprofita.

Comparteix el contingut!

Go to Top