La natalitat a Calella, en caiguda lliure des de fa 12 anys

La reducció de la natalitat des de 2009 ha propiciat que 2.655 persones entre 0 i 14 anys i 4.036 persones majors de 64 anys es considerin dependents econòmics (6.691 persones en total) davant els 11.552 calellencs en situació activa. Una situació pròpia d’una zona desenvolupada amb un problema de natalitat que cal afrontar.

2022-08-08T18:28:58+01:0008/08/2022|

La natalitat a Calella continua en línia descendent des de 2009. Si abans naixien més 200 nadons calellencs cada any, ara les xifres són molt inferiors. L’any 2021 en van néixer només 126 (68 nens i 58 nenes). A nivell del Maresme, les xifres de natalitat comencen a denotar un estancament.

Jan, Júlia, Nil i Ona són els noms més posats als nadons del Maresme

L’any 2021, han nascut 1591 nens i nenes al Maresme. 33 es diuen Jan, també hi ha 31 Júlies, 31 Nils i 31 Ones. Les estadístiques dels noms dels nadons tenen dimensions comarcals.

L’any 2021 hi ha hagut un canvi en els noms dels nadons maresmencs. Si gairebé durant dues dècades encapçalaven les llistes Marc, Maria, Paula i Carla, a partir del 2021 aquests han quedat relegats a posicions força inferiors. Aquests últims anys també s’havia posat força Emma i Martí.

Per ordre, els 20 noms més posats a nadons en el Maresme el 2021 van ser: Jan, Júlia/Julia, Nil, Ona, Liam, Martí, Mia, Leo, Arnau, Martina, Pol, Pau, Eric/Éric/Èric, Bruno, Àlex/Álex, Abril, Marc, Jana, Noa, Emma, Chloe/Chloé i Lia/Lià.

Ens envellim: un de cada tres calellencs és dependent econòmicament

La piràmide poblacional reflexa ja notablement aquesta reducció de la natalitat que, sumada a l’allargament del temps de vida de les persones més grans, fa entreveure que tenim una piràmide poblacional constrictiva. La proporció de persones joves és sensiblement inferior a les persones més grans. Això implica que tenim una població més aviat envellida. Calella té 6.691 persones considerades dependents econòmics, sigui per tenir menys de 15 anys o bé per tenir-ne més de 64; davant dels 11.552 calellencs en edat activa.

Les piràmides de població s’utilitzen per observar el creixement natural i les taxes de natalitat i mortalitat. Serveixen per motivar polítiques a llarg termini, a nivell de país, per calcular els dependents econòmics.

Els últims anys, Calella s’ha estancat a nivell de població per sota dels 20.000 habitants, una xifra que permetria activar noves aportacions estatals al pressupost de l’Ajuntament. Amb tot, a l’estiu la població augmenta: als residents s’hi afegeixen els estacionals, sobrepassant els 24.500, però no es té en compte aquest augment per dotar-nos de més serveis externs.

Comparteix el contingut!

Go to Top