Què hem de fer si ens pica una medusa?

  • A les picades de medusa sovint es pot veure el rastre dels tentacles
  • L'alta temperatura de l'aigua del mar propicia que hi hagi meduses, que ens poden esguerrar el dia de platja si ens piquen. Hem sentit mil remeis que suposadament van bé, com posar vinagre, aigua dolça o fins i tot orina. Doncs res d’això és cert. Aquests tipus de “solucions” són inútils i poden arribar a ser perjudicials.

2022-08-08T14:47:04+01:0008/08/2022|

Les picades de medusa són un problema clàssic de cada estiu i, qui més qui menys, ha patit una picada o ha hagut d’atendre algun familiar o amic per aquest problema. Però no tothom sap què cal fer quan ens pica un ésser invertebrat urticant com és una medusa i, a vegades, s’apliquen solucions inútils o perjudicials, a vegades fent cas dels remeis casolans dels més grans que, sense els coneixements d’ara, aplicaven temps enrere.

Les espècies de medusa que tenim al Mediterrani no són mortals, però la picada fa molt de mal, amb un dolor que s’assembla al d’una cremada, i pot durar dies i, fins i tot, setmanes.

Hem de tenir presents algunes coses bàsiques que s’han de fer immediatament després de rebre una picada. D’entrada, la part bona és que el primer remei i més senzill el tenim sempre a mà: l’aigua de mar, el mateix medi natural en el que ens picarà. Cal netejar bé la zona de la picada amb aigua salada. 

Tot seguit, cal assegurar-se que no queda cap resta de l’animal. El més adient seria fer-ho amb guant i pinces, però no són la mena de coses que es porten a la bossa d’anar a la platja. Una alternativa més realista és agafar una targeta de crèdit o una altra targeta de plàstic per retirar qualsevol resta de tentacles.

Una vegada tenim neta la zona, el millor és aplicar fred durant 15 minuts. És bona idea posar glaçons a la part afectada, però amb una precaució important: l’aigua dolça no pot tocar directament la pell, perquè activa les cèl·lules i augmenta la quantitat de toxina injectada. Es pot demanar a les guinguetes de la platja que ens donin glaçons dins d’una bossa, per exemple.

Evitar rascar-se també és clau. Ni amb les ungles, ni amb la tovallola ni amb la samarreta ni amb res. Hem d’evitar-ho, tal com afirmen des del SEM.

Després de les primeres actuacions, és aconsellable posar-hi un antisèptic com alcohol iodat, tres o quatre vegades al dia, durant dos o tres dies per evitar infeccions.

En casos extrems, el verí pot arribar a provocar marejos o vòmits. Si la cosa es complica, cal anar al metge perquè valori què fer. Si la vida corre perill, gens habitual a la nostra zona, cal trucar al telèfon d’emergències 112, però s’hi s’ha de fer una consulta, es pot trucar al telèfon Salut Respon, el 061.

Ni orina, ni vinagre ni amoníac

Els avis i els pares ens han inculcat que l’amoníac, el vinagre o l’orina són bons remeis en cas de picada, però és fals. Aplicar aquests remeis podria provocar que s’alliberi més verí.

És difícil trobar vinagre o amoníac a la platja. És més fàcil que algú suggereixi pipí. Una mala idea que potser pot tenir algun seguidor de la sèrie “Friends”, una solució que aportava un dels protagonistes de la comèdia. Tot i que no és la única, també ha aparegut a altres pel·lícules i sèries.

Prevenció

Sembla obvi i de sentit comú, però és millor prevenir que curar. Els serveis oficials i els vigilants informen de l’estat de les platges i s’ha de fer cas de les banderes.

El que no és tant conegut és que la crema solar protegeix de les picades. Qualsevol barrera ajuda i això val també per la part del cos coberta amb el banyador o amb una samarreta, ja que és el contacte amb l’animal el que provoca la coïssor.

També és important recordar que mai s’ha de tocar una medusa, encara que estigui morta, ja que els tentacles encara poden picar.

Una altra cosa a tenir en compte és que les zones on trenquen les onades són més perilloses perquè s’hi acumulen les restes de meduses. Una mala notícia per aquells que gaudeixen de rebolcar-se amb les onades.

Cada persona, una sensibilitat diferent

Cada persona és un món a l’hora de sentir la reacció a la picada. També depèn de si la medusa se’ns enganxa o si només ens frega i la gravetat de la picada també canvia segons la superfície del cos que hagi estat en contacte amb els tentacles. A més, algú que ha patit aquest problema anteriorment, pot quedar sensibilitzat i pot tenir més reacció si el tornen a picar.

Les persones amb antecedents d’al·lèrgia, amb asma o malalties cardiovasculars són especialment sensibles, així com els nens.

Tot i que hi hagi bandera verda, és probable que hi hagi aquests invertebrats marins a l’aigua, pel que cal vigilar el nostre entorn. I sobretot és molt important que si veiem la bandera que alerta de meduses, evitem entrar al mar o estar al bot de l’aigua, per evitar accidents.

Comparteix el contingut!

Go to Top