Edificis públics i comerços s’adapten a les noves mesures d’estalvi energètic
L'Ajuntament estava il·luminat ahir passades les 22h de la nit
L’Ajuntament i aparadors de botigues encara tenien els llums encesos ahir passades les 22h, malgrat el decret del govern espanyol ho impedeix. La regulació de l’aire condicionat no ha agradat als comerços calellencs, que consideren que resta confort al personal i als clients.
Ahir a la nit, l’Ajuntament encara tenia la façana il·luminada. També l’Ajuntament Vell i la biblioteca. Igual que els aparadors de moltes botigues, malgrat portar hores tancades. Però amb el nou decret del govern espanyol per l’estalvi energètic, a les 22h de la nit han d’estar apagats els llums dels equipaments públics i els aparadors de les botigues, deixant la ciutat només il·luminada pels fanals dels carrers. No obstant, la falta d’il·luminació ha estat una queixa repetida en diverses ubicacions.
Segons el consistori, l’empresa que gestiona l’enllumenat dels edificis públics està actualitzant els temporitzadors perquè les façanes s’apaguin a les 22h. També s’hi estan adaptant els comerços, ja que la mesura també obliga a tenir les portes tancades i l’aire condicionat a una determinada temperatura, de 27 graus. Un fet que no ha agradat a la majoria d’establiments degut a que es perd confort en el moment en què hi ha massa gent a l’interior.
La propietària de la botiga Hola coqueta ha encarregat un termòmetre per poder controlar tant la temperatura com la humitat, ja que fins ara explica que mantenia el local fred posant l’aire condicionat a estones. També l’establiment de roba interior Intim’s explica que s’intenta adaptar malgrat lamenta que “algunes clientes venen de pobles de les rodalies i quan arriben i s’emproven coses tenen calor”. Considera que la mesura no suposarà gaire estalvi però que si resta comoditat als clients i possibles vendes si han de mantenir les portes tancades.
Als establiments alimentaris hi ha disparitat d’opinions en funció de la mida del local. Mentre a Fruites Dolors, un establiment petit, asseguren que amb 27 graus s’hi pot estar en bones condicions i que la fruita ho aguanta bé, al Forn Noé temen que l’alta temperatura i la humitat pugui afectar productes com el pa i les pastes amb xocolata, a més de la calor que pugui tenir el propi personal i els clients, i afirmen que “ens treuen llibertat i comoditat”. Des de Carn Vives expliquen que, per les condicions de l’establiment, poden tenir l’aire una mica més baix, a 25 graus. En el seu cas, les neveres que conserven la carn i els embotits hauran de funcionar a més potència per suplir una temperatura ambient una mica més alta, pel que podria ressecar el producte.
Les mesures que ha decretat el govern espanyol tenen l’objectiu de buscar una major independència en els preus del mercat elèctric i acotar les emissions de CO2 i seran vigents fins l’1 de novembre de 2023. Comerços i equipaments coincideixen en què s’han imposat d’avui per demà, donant poc temps de marge per adaptar-s’hi. Generalment, no han agradat al teixit comercial calellenc i hi ha fins i tot qui no ho vol complir. Les altes temperatures d’aquest estiu fan molt poc atractiu haver de regular l’aire condicionat. A nivell polític, algunes comunitats autònomes han estat molt contundents, com és el cas de Madrid, que recorrerà les mesures davant del Tribunal Constitucional.