El Quidditch de Harry Potter fa el salt a la realitat amb un torneig a La Muntanyeta

La quantitat de pilotes en joc és una característica del quidditch

  • L’esport més popular a l’univers de Harry Potter es practica també a la vida real, de forma adaptada i inclusiva. L’Associació de Quidditch de Catalunya n’organitza un torneig a Calella a finals d’agost.

2022-08-19T12:15:11+01:0019/08/2022|

El famós esport del món literari i cinematogràfic de Harry Potter, el quidditch, es jugarà en un torneig a La Muntanyeta. No, no hi haurà escombres voladores, però si s’utilitza una escombra, que en alguns casos se substitueix per tubs de plàstic, per dificultar els moviments de l’equip contrari.

També hi apareix “l’esnitx”, la pilota que hauran d’atrapar els jugadors i que també apareix al món del mag més famós. A la vida real, i a diferència de la majoria d’esports, qui portarà aquesta pilota és l’àrbitre, que forma part del joc i que haurà d’evitar que li prenguin. Capturar-la assenyala el final del partit.

Però “l’esnitx” no és la única pilota en joc al quidditch real, sinó que n’hi ha cinc en tot moment, de tal manera que l’esport no està centrat en un sol lloc. El quàfel és una pilota de voleibol amb la que s’han de marcar gols fent-la passar a través d’un cèrcol, igual que a l’univers de Harry Potter. Només n’hi ha una en joc, mentre que de blàdgers, que són unes boles de goma flexible, n’hi ha tres. Són com les que s’utilitzen als jocs infantils del baló presoner i serveixen per deixar fora de joc temporalment a membres de l’equip adversari.

L’Associació de Quidditch de Catalunya organitza un torneig d’aquest peculiar esport al Complex Esportiu Tomàs Claramunt (a la Muntanyeta) els dies 27 i 28 d’agost, pel que qui tingui curiositat per saber com funciona podrà presenciar-ho a la nostra ciutat. 

A la pel·lícula, el quidditch es juga sobre escombres voladores

A la pel·lícula, el joc acaba quan un dels dos equips atrapa “l’esnitx” daurada, una bola amb ales ben esmunyedissa. Això podia significar que els partits s’allarguessin durant mesos, amb la rivalitat dels equips participants intacta. Tot i que els jugadors són mags, no es podien llençar encanteris durant el partit ni utilitzar les seves varetes màgiques. Unes normes amb les quals no s’haurà de patir a la vida real.

Esport LGTBIfriendly

El quidditch també té altres particularitats que el diferencien de la resta d’esports. Una d’elles és la seva inclusivitat: és un esport mixt, en el que homes i dones juguen en una mateixa lliga i en els mateixos equips, pel que s’erigeix com a impulsor de la visibilitat i l’acceptació de persones transsexuals i del col·lectiu LGTBI+. Precisament aquesta característica és una de les que posen en valor els que practiquen aquest esport i degut a que l’escriptora de Harry Potter, J. K. Rowling, ha publicat comentaris en contra del col·lectiu trans, a molts països s’ha canviat el nom de quidditch per quadball.

De fet, existeix una regla que s’anomena de “màxim quatre”, que vol dir que només poden haver al camp 4 persones per equip identificades amb el mateix gènere, que pot coincidir, o no, amb els genitals físics. 

A grans trets, combina característiques del rugbi, l’handbol i el joc de matar, pel que té un gran contacte físic i hi juguen entre 6 i 7 jugadors per equip. Va néixer a Amèrica del Nord, però ja són més de 40 els països on es practica.

Comparteix el contingut!

Go to Top