Locals i sales de cinema

2022-08-19T08:53:02+01:0019/08/2022|

Dins aquests comentaris de Petites Històries de Calella, he anat reproduint diverses anècdotes sobre la història del cinema a Calella, avui en repassem una altra…

Les sales de cinema que hi havia a Calella durant la primera dècada del segle XX van ser: el Casino Calellenc, la carboneria de can Brugarola (situada al carrer de Jovara), el local de la Pau Social, el cinema de Can Noi Petit Manyà (dins el cafè Salvanyà), el Cine Glòria i el Cine Moderno.

Hi ha un document original del 20 de novembre de 1905 pel qual els germans José i Dolores Tenas i Furest indiquen haver rebut de Francisco Llobet i Mallol una quantitat de diners i “todas las sillas del cinematógrafo llamado “Casa Petit”, dándose con ello y sirviéndoles en completo pago y satisfacción de cuanto pueda corresponderles en todo lo demás perteneciente a dicho Cinematógrafo, por la participación que en él tenia su difunto padre D. José Tenas y Coll… quedando por tanto único dueño el propio Sr. Llobet y responsable también de todas las deudas pendientes del mismo Cinematógrafo al morir el causante”. No s’ha pogut determinar on estava situada aquesta sala o si era la coneguda com el cinema de Can Noi Petit Manyà.

Entre els any vint i trenta hi trobem: la compra per un tal Sr. Navarro de Barcelona, del Cinema Calellenc del Centre Obrer… Hi havia també el de la Societat Cultural Benèfica de la Joventut Obrera i el cinema de la Congregació Mariana de les Escoles Pies.
A partir de 1950 i fins a finals dels seixanta, el cinema dels Pares de Família va tenir tres sales de projecció, una al col•legi de la Companyia de Maria (Lestonnac i actualment Escoles Pies al carrer Sant Pere) coneguda popularment per “les monges”; una altra al Col•legi de les Germanes Carmelites (carrer Jovara) i la darrera a la Capella dels Dolors de la Parròquia de Calella, enderrocada l’any 1980… A les Escoles Pies també va funcionar una sala de cinema familiar des de l’any 1967 al 1976… Les sessions de Cinefòrum tingueren, així mateix, diversos locals per a projeccions i varis grups i associacions responsables de l’organització…

Pel que fa a les sales comercials, n’hi ha hagut tres: El Cine Salón España, situat al carrer Jovara i conegut pel “Cinemascop” (1955/1968); el Cinema Àncora, ubicat al carrer Església cantonada Sant Joan (1905/1986) i la Sala La Constància que actualment és la Sala Mozart – Can Salom (1905) també domiciliada al carrer Església. Aquesta Sala Mozart va acabar la seva activitat cinematogràfica comercial l’any 2014. Actualment local municipalitzat, compartit, gestionat i programat des de l’Ajuntament, és l’escenari de diverses activitats socials i culturals (Cinema, cineclub, teatre, concerts, òpera, sarsueles, teatre musical…)… A part de la Sala de Cinema, el local de Can Salom, amb bar, escola de música i activitats de concerts, jazz i conferències, continua essent el punt de trobada ciutadà per excel•lència, mantenint el seu estatus reivindicatiu de centre cultural i social com ho ha estat sempre i des dels seus inicis, ja fa més de cent anys.

Colo, dijous 04-agost-2022

Comparteix el contingut!

Go to Top