La Generalitat incrementa els autobusos entre Barcelona i Mataró però s’oblida de l’Alt Maresme

Sagalés és l'empresa que gestiona els autobusos que enllacen Calella i Barcelona

  • La connexió amb Barcelona és molt diferent en funció de si ens trobem a l’Alt o al Baix Maresme. A partir de la setmana que ve, sortiran 77 autobusos diaris des de Mataró fins a la ciutat comtal, mentre que per Calella només en passen 12.

2022-08-31T19:16:42+01:0031/08/2022|

El Departament de Territori ha incrementat el nombre d’autobusos que enllacen Barcelona amb Mataró després de les crítiques dels usuaris per haver d’anar drets durant el trajecte per carretera. Però no hi ha cap reforç amb l’Alt Maresme, que només té actualment dues línies, una durant el dia i una de nit, que connecta amb la capital catalana.

A partir del 5 de setembre, la línia e11.1 que enllaça Barcelona amb Mataró passarà de tenir 50 expedicions diàries per sentit a tenir 77 d’anada cap a Barcelona i 79 de tornada a Mataró. És a dir, hi haurà un autobús cada 10 o 15 minuts durant gairebé tot el dia, menys a última hora de la tarda-vespre que augmentarà a 30 minuts. També hi ha una altra línia, la e11.2, que passa de 40 a més de 60 expedicions amb una freqüència de pas d’entre 10 i 20 minuts. En total són 278 viatges els que hi haurà, de forma diària, entre la capital del Maresme amb la ciutat comtal.

L’Alt Maresme, en canvi, no té tanta sort i té només una línia per anar cap a Barcelona durant el dia, la 603, que va de Blanes a l’aeroport d’El Prat. La freqüència de pas és molt inferior a la de Mataró: ni un per hora, ja que hi ha hores a les quals no passa. Per Calella només 12 autobusos cap a Barcelona durant el dia, a diferència dels 77 que sortiran des de Mataró. La diferència en la freqüència de pas és abismal. A més, assumeix tots els usuaris que pugen o baixen a Blanes, Palafolls, Malgrat, Santa Susanna, Pineda, Calella i Sant Pol. Des de Canet de Mar fins a Mataró només hi fa parades en certes hores. A la nit són la N-82 i la N-83, que fan pràcticament el mateix recorregut, les línies que comuniquen l’Alt Maresme amb la ciutat comtal, amb una freqüència de dos busos per hora entre un quart d’onze i tres quarts de sis.

El mateix passa amb Rodalies: també ofereix molts menys trens en funció de la distància amb Barcelona. Mentre que la connexió amb Mataró és molt elevada, amb una gran quantitat de trens durant el dia, amb Calella només n’hi ha un cada mitja hora, excepte durant les hores punta que s’amplia lleugerament. Un dels motius és que l’Alt Maresme té, en alguns municipis pels quals transcorre el tren, via única.

El problema de Rodalies, conegut i criticat àmpliament pels usuaris, és la seva vulnerabilitat davant dels temporals, pel que quan plou sovint queden trastocats tots els horaris. Però l’alternativa per carretera és difícil, ja que, com dèiem, hi ha molt pocs autobusos que, en dies de pluja, poden quedar plens ràpidament per tots els municipis que abasta el servei. En dies de sol, però, també hi ha problemes de forma recurrent que alteren el servei de trens, pel que els viatgers es queixen que arriben tard a treballar o a estudiar.

Així, l’únic pla B és el vehicle privat, malgrat no totes les persones tenen un cotxe, carnet de conduir o, simplement, l’edat per poder conduir. Una falta de connexió que afecta als ciutadans que viuen més lluny de Barcelona.

Comparteix el contingut!

Go to Top