Durant el mes de setembre hi ha jornada intensiva, les tardes són per activitats de lleure
Comença el curs a infantil i primària una setmana abans de l’habitual
Enguany no hi ha restriccions covid, a diferència dels dos anys anteriors
Les escoles han tornat a omplir-se de vida després de tot l'estiu buides
Torna la rutina a les escoles. Com ja s’havia anunciat, el curs ha començat una setmana abans del que és habitual, però de forma esglaonada. Avui han començat els més petits, infantil i primària, i dimecres ho faran els alumnes d’ESO, batxillerat i formació professional.
Aquesta setmana menys de vacances ha estat un descans per als pares que treballen i que no tenien amb qui deixar als seus fills, però ha frustrat les vacances d’aquells que habitualment marxen a principis de setembre. Sobretot als treballadors del sector turístic, que durant els mesos de juny, juliol i agost treballen a ple rendiment i al setembre es poden agafar uns dies lliures.
Entre els més de 1.700 nens i nenes que avui han tornat a omplir motxilles amb llibres i material escolar a Calella hi havia cares de son i sentiments retrobats, entre les ganes de tornar a veure i jugar amb els amics i el voler continuar de vacances. No obstant, en tres mesos són les vacances de Nadal i enguany seran més llargues, del 22 de desembre al 8 de gener, per compensar als mestres i professors per l’avançament del curs.
L’inici avançat no és la única novetat: el curs tindrà jornada intensiva pels alumnes d’infantil i primària a l’escola pública tot el mes de setembre. Faran un horari de 9h a 13h, amb servei de menjador i activitats d’oci educatiu a la tarda sense cost extra per les famílies, de tal forma que els infants sortiran de l’escola a les 16:30h com és habitual. En canvi, a les escoles concertades es farà una hora més, de 15h a 16h, que es correspon a la sisena hora lectiva. Alguns centres avançaran temari, però d’altres només ho faran al matí. Fins les 17h també serà estona de lleure. Alguns pares troben aquesta jornada intensiva una “pèrdua de temps” i consideren que haurien de fer classe normal com els altres anys. De fet, per les escoles ha estat complicat trobar monitors per les hores de lleure de la tarda.
A ESO, batxillerat i FP es mantenen els horaris habituals, ja que no estan afectats per la jornada intensiva. A la llarga, però, el Departament d’Educació vol que els alumnes de secundària tinguin hores lectives a les tardes.
Ni restriccions covid ni 25% de castellà
Després de dos anys, el curs comença sense mesures per la COVID-19. No cal fer grups bombolla, ni quarantenes, ni cribratges massius si hi ha un positiu a classe i la mascareta només cal dur-la al transport escolar, ni a les aules ni als patis. També es deixen enrere les classes virtuals.
Una altra novetat d’aquest curs és la gratuïtat de P-2 a les llars d’infants públiques i la rebaixa en les privades i també que cap escola aplicarà el 25% de castellà després que la Conselleria d’Educació hagi donat instruccions a les direccions dels centres perquè no s’apliqui.
Tampoc hi ha vagues previstes després que els sindicats les desconvoquessin en arribar a un acord amb Educació, que contractarà més mestres i professors per reduir-los una hora lectiva.
Un currículum més competencial
Els alumnes que comencin batxillerat estrenaran un nou model més basat en les competències, en la recerca d’informació i amb menys continguts memorístics. Seran els alumnes els que decidiran el seu currículum, amb més assignatures optatives i amb més modalitats de batxillerat, passant de les tres actuals (científic-tècnic; humanístic-social; i artístic) a cinc (científic-tecnològic; humanístic-social; arts plàstiques, imatge i disseny; i batxillerat general).
A primària i secundària també es vol donar un impuls a l’ensenyament per competències i els centres educatius tindran més hores d’autonomia per decidir a quines assignatures hi dediquen més temps.