El referèndum de 1947

2022-09-30T11:55:38+01:0030/09/2022|

Estem al segle XXI parlant d’eleccions i de la monarquia espanyola, un sistema de govern que té els inicis al Referèndum Nacional (1947) a la “Ley de Sucesión a la Jefatura del Estado”, a la qual Franco era nomenat “Jefe del Estado” de forma vitalícia o fins a la seva renuncia voluntària, i tenia la llibertat d’escollir successor Rei o regent i establir formalment el Regne d’Espanya…

Mossèn Esteve Jou, rector de la Parròquia de la nostra ciutat en aquella època, ens explica en el seu llibre “Memòries d’un Rector Gironí”, la història a Calella d’aquell Referèndum…”He rebut del Bisbat, ignoro qui ho envia, un pilonàs de fulls de propaganda, que penso deu ser perquè en faci ambient favorable i que suposa una adhesió al Règim instaurat pel Cabdill… Jo, certament podré pensar com em sembli, però no m’ha agradat mai posar-me en les coses polítiques i crec que pel meu càrrec no dec pas intervenir-hi… Entre els meus feligresos hi tinc gent que són entusiastes de l’obra de Franco i d’altres que són ben al contrari… A la primera reunió general d’Acció Catòlica hi he portat tot el paquetàs rebut del Bisbat i els he dit: Mireu, he posat sobre aquella cadira tot aquest paquet de paperam que he rebut de Girona i que fa referència al referèndum, al que li interessi que l’agafi o el deixi… M’ha semblat que la meva posició ha estat encertada… A la votació del Referèndum -continua Mn. Jou- a Calella (06-juliol-1947) s’hi han comptat 5.273 vots favorables, 4.955 de contraris, 161 en blanc i 157 nuls”... Els resultats de tot l’Estat, publicats per la premsa, era d’un 93% de vots favorables a la nova llei… I així ens ha anat… I continuem…

Avui, Dijous Llarder o Dijous Gras, com mana la tradició toca truita de botifarres i extra de begudes, perquè ja tenim a tocar el dejuni i l’abstinència quaresmal… Aprofitem la diada!… Per cert, les fotos són de les primeres eleccions a la Generalitat (1977)… Lloc: carrer Església cantonada Amadeu… Ja formen part de la història…

Colo, Dijous Llarder 11-febrer-2021

Comparteix el contingut!

Go to Top