La tornada a la normalitat no aporta més visitants a la Fira de Calella

  • La Fira d’enguany s’ha tancat amb 5.963 entrades venudes, lluny de les xifres d’anys anteriors

El bar de l'AVAH és qui nota més la falta de visitants

  • Una Fira de Calella calcada a la de cada any no ha aconseguit atraure la quantitat de públic que havia tingut altres edicions, arribant a 70 mil assistents per edició a l’última dècada. La Fira de Calella va arribar al seu punt àlgid de visitants i ha anat baixant sense aturador.

2022-10-02T19:07:16+01:0002/10/2022|

Per la Fira de Calella i l’Alt Maresme han passat, enguany, 18.735 persones, segons anucia oficialment l’Ajuntament. Aquesta edició ha estat la primera sense cap tipus de restricció, de normalitat pospandèmia, però només ha aconseguit mil visitants més que la fira de l’any passat, quan encara hi havia mesures sanitàries per combatre la COVID-19.

Aquestes dades no tenen res a veure amb les d’anys anteriors. Fa 9 anys van visitar la fira unes 70 mil persones, una xifra que fa por. Sis anys enrere baixava a 40 mil persones i fa 3 anys era 30 mil el nombre de visitants. En els dos darrers anys no ha arribat als 20 mil. Tot apunta a que la fira va arribar al seu punt àlgid, moment a partir del qual ha anat baixant sense aturador.

Només fent un cop d’ull ja es podia copsar que la quantitat de públic havia disminuït. El mètode que utilitza l’Ajuntament per comptabilitzar el nombre d’assistents tampoc és el més fiable, ja que consisteix en comptar cada persona que entra. Això vol dir que si algú entra i surt del recinte varies vegades, es comptabilitza cada vegada que li donen la benvinguda, pel que les dades queden distorsionades. Prova d’això és que el número oficial de visitants que ha donat el consistori és de 18.735, però el número d’entrades venudes és de 5.963, és a dir, una tercera part.

Aquest desànim en relació a la fira es podia copsar al debat generat per CALELLA COMUNICACIÓ a les xarxes socials, on les valoracions eren negatives. A la pregunta de “Què és el que més t’ha agradat i què és el que menys de la Festa Major?”, diversos comentaris apuntaven la fira com el pitjor. I és que, a Calella, Fira i Festa Major es donen la mà. El fet d’haver de pagar entrada per accedir als estands és un dels aspectes que no agrada a la ciutadania. També hi havia qui trobava a faltar més artesans, com hi havia anteriorment. No es pot negar que la fira és calcada any rere any, de fet, l’únic que canvia és el monogràfic.

El pas del temps fa que un model d’èxit caduqui si no hi ha innovació que mantingui la sorpresa del públic. Passa a qualsevol camp i el món dels esdeveniments no n’és una excepció. A la fira no s’ha innovat en molts anys, només varien el territori convidat i els espectacles. Atesa la baixada d’assistents, no és suficient per cridar l’atenció del públic. Per tal que torni a ser atractiu per la ciutadania, ha de tenir elements nous, però la originalitat va de la mà de la valentia per tal de suportar les crítiques si no funciona. La màxima de “el que està bé, no ho toquis” s’ha seguit masses anys, fins al punt que s’ha gastat.

A més del públic, també hi ha hagut una reducció del nombre d’expositors amb els anys. Si al 2019 n’hi va haver 134, al 2021 van ser 89. Enguany no s’ha donat aquesta dada, tot i que s’han trobat a faltar parades. Per exemple de Navarra, el territori convidat. I també d’artesans. Les d’alimentació han estat les mateixes de cada any. Les que no s’han volgut perdre la cita han estat les entitats calellenques: tant les culturals, com esportives com d’altres camps, la majoria han comptat amb un estand on donar-se a conèixer. Tot i així, n’hi ha d’altres que mai han posat parada o que han deixat de fer-ho. 

Comparteix el contingut!

Go to Top